Vedle školky v Ústí nad Labem se zřítil kus domu

Reportáž: V havarijní ústecké čtvrti Předlice se zřítil další dům (zdroj: ČT24)

V ústecké čtvrti Předlice se o víkendu zřítila část soukromého bytového domu. Dům stojí jen několik metrů od místní mateřské školy, a radnice kvůli tomu omezila vstup na školní zahradu. O dalším osudu stavby rozhodne statik.

Předlice na západním okraji Ústí jsou havarijním stavem zdejších objektů nechvalně proslulé, zčásti sesunutý dům do této kategorie ovšem nepatřil a ještě v nedávné době se v něm běžně bydlelo.

„Objekt byl v rámci práce stavebního odboru monitorován a jeho stavebně technický stav odpovídal stáří objektu,“ uvedl šéf místního stavebního úřadu Vlastimil Hudeček. Dodal, že majitel po vystěhování nájemníků dům uklidil a zabezpečil.

O víkendu dům nejprve začal hořet, pak se teprve zřítil. Na místě v tu chvíli zasahovali hasiči, nikdo nebyl zraněn. Proč přesně se část domu zřítila, nyní zjišťují vyšetřovatelé. Trosky ovšem mohou prohlížet pouze z plošiny; dovnitř nepustili ani připravené pátrací psy. Podle mluvčí magistrátu Romany Macové byl ale zřejmě příčinou právě oheň – a nikoliv statika.

Protože se dům nachází v těsném sousedství mateřské školy, omezí radnice provoz na její zahradě. Samotné školce nebezpečí nehrozí. Od narušeného domu je dostatečně vzdálená. 

Zřícený bytový dům v Předlicích
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

V Předlicích už musel magistrát bourat

Úředníci se nyní kvůli havárii snaží sehnat vlastníka objektu. O tom, co bude se stavbou dál, pak rozhodne statik. „Zhodnotí stavebně technický stav objektu a navrhne způsob zajištění nebo odstranění objektu. Prvotně je toto povinnost vlastníka objektu,“ dodal Hudeček.

Podle dřívější analýzy organizace Člověk v tísni zůstávají v Předlicích asi čtyři desítky domů v havarijním stavu. Problémy s předlickými domy měly začít poté, co je město v několika vlnách privatizovalo. Domy pak často měnily majitele, část z nich se stala terčem úvěrových podvodů skupiny z Královéhradeckého kraje.

Město už v minulosti nechalo zbourat některé domy, které ohrožovaly okolí nejen v Předlicích, ale například i ve čtvrti Krásné Březno. Náklady po majitelích vymáhá, většina vlastníků je pro úřady nedohledatelná.

Stav domů v Předlicích
Zdroj: ČT24