Vědci zjistili, co ovlivňuje ptačí samičky při rozhodování o adopci cizího vejce

Olomouc – Dvě stě let hledají vědci odpověď na to, proč ptáci přijmou některá vejce podstrčená ptačími parazity a jiná ne. Dosud nikdo se nezabýval tím, jak reaguje samička, pokud spatří ornitologa při výzkumu. Olomoučtí ornitologové teď dospěli k závěru, že to je ten nejdůležitější faktor, který zapříčiní odmítnutí cizího vejce.

Olomoučtí ornitologové se výzkumu věnují patnáct let. Zkoumali tři sta padesát hnízd, hlavně kosů v olomouckých parcích, ale také na Novém Zélandu. Objev demonstrovali na hnízdě kosa černého, do kterého podstrčili vejce kukačky.

„Samička přiletí a dívá se, co se v její nepřítomnosti v její domácnosti stalo. Uchopí cizí vejce do zobáku a odlétá pryč,“ komentuje chování kosí samičky biolog Univerzity Palackého v Olomouci Tomáš Grimm. Kukaččí vejce podle něho nepřijala hlavně proto, že viděla u hnízda badatele. Zohledňovat tuto skutečnost dosud nikoho nenapadlo. Olomoučtí biologové věří, že jde o zásadní objev, který změní postupy zkoumání zavedené už v 18. století.

Kos černý s mláďaty
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

„Je známo, že hostitelské reakce jsou ovlivněny velikostí i zabarvením vejce. My jsme teď zjistili, že tím nejdůležitějším faktorem je přítomnost výzkumníka,“ shrnul Grimm. Uvedl, že pokud samička badatele s cizím vejcem nachytá, zbaví se nechtěného daru v osmdesáti procentech případů. Pokud dárce nespatří, je šance, že si cizí vejce ponechá, o dvacet procent vyšší.

Svůj objev zatím vědci ověřovali u dvou druhů - kosa černého a drozda zpěvného. „Je to rozhodně velmi zajímavý objev. Zatím ale studovali pouze kosy ve městě. Je otázkou, jak by reagovali třeba kosi v lese,“ řekl Petr Procházka z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky.

Výsledky prací olomouckých biologů otiskl prestižní světový časopis Scientific Reports.

Ornitologové učinili objev o chování ptáků k cizím vejcím (zdroj: ČT24)
Samice kosa černého
Zdroj: Markéta Hofmanová/ČTK