Ve Zlíně otevřeli Centrum výzkumu obouvání. Bude testovat materiály pro boty z celého světa

Centrum výzkumu obouvání ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně otevřela Centrum výzkumu obouvání. Tato výzkumná jednotka má celosvětovou působnost pro výzkum a testování obuvnických materiálů, technologií a designu. Své služby nabídne nejen globálně známým obuvnickým značkám, ale i začínajícím podnikatelům.

Centrum výzkumu obouvání už teď pracuje na deseti projektech, dalších deset má připravených. V zásobě jich má přes stovku. „Děláme třeba receptury pro obuvnický průmysl, například podrážky z kaučukových směsí, udělali jsme kompletně nové receptury, třeba aby boty neklouzaly v zimě. Děláme antibakteriální dětskou obuv pro Baťa Chile,“ řekl bývalý rektor Univerzity Tomáše Bati Petr Sáha, který se zasloužil o založení centra.  

Firmy jsou pro centrum partnery, dávají mu zakázky na jednotlivé projekty. „Musíme dodržovat termíny, kvalitu a odevzdat něco, co je použitelné pro výrobu. My jako podnikatelská univerzita musíme jít po této cestě,“ vysvětlil Petr Sáha. Náklady na zbudování centra byly podle něj v desítkách milionů korun, pokryjí je projekty od firem.

V centru pracuje čtrnáct lidí včetně zahraničních expertů. Ředitelem centra je Igor Emri ze Slovinska. „Je to světový odborník na materiálové inženýrství, který pracuje už na celé řadě obuvnických projektů,“ řekl Sáha. Igor Emri řekl, že vedení centra je pro něj velká výzva, vidí ji zejména ve vedení mladých výzkumníků.

Centrum má tři oddělení, zaměřená jsou na testování obuvnických materiálů a obuvi, design a konstrukci obuvi a nové materiály a technologie.

Centrum výzkumu obouvání je začleněno do Univerzitního institutu, který už dlouhodobě spolupracuje s firmou Baťa. Úterního otevření se zúčastnili i vnučka a vnuk zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati Rosemarie Baťová Blythová a Thomas Baťa. „Jsem nadšený, vybavení je úžasné, najdeme cesty, jak to využít,“ uvedl Baťa, podle kterého se například neustále mění materiály. „Zejména ve sportovní a atletické obuvi. Musíme se naučit, jak využít tyhle materiály a technologie pro boty, které nosíme každý den,“ dodal.