V Prostějově začne od března zkušební provoz bikesharingu. K zapůjčení bude stovka kol

Lidé v Prostějově si budou moci od 1. března půjčit kolo pro jízdu po městě. Radnice spolu s firmou Next bike zahájí pilotní projekt sdílení bicyklů. K dispozici bude stovka kol a devět stálých i několik virtuálních stanovišť. V úterý to oznámil primátorův náměstek Jiří Pospíšil (PéVéčko).

„Virtuální stanoviště jsou vlastně naše stojany, tedy městský mobiliář, kam bude možno zapůjčená kola odložit. Devět stojanů pak umístí na své náklady firma, která sdílení kol zajišťuje,“ uvedl Pospíšil.

V pilotním projektu bude prvních patnáct minut zapůjčení kola zdarma. Za každou započatou půlhodinu pak lidé zaplatí patnáct korun. Společnost už zprovoznila speciální webovou stránku, na které si lidé můžou stáhnout aplikaci do mobilního telefonu.

Radnice díky pilotnímu projektu zjistí, jaký bude o tuto novou službu v Prostějově zájem. Poté rozhodne o dalším postupu. Sdílení jízdních kol se podle primátora Františka Jury (ANO) postupně rozjíždí například v Olomouci či Ostravě a službu zavádějí i menší města.

Radnice už zřídila pracovní skupinu, která by po zkušebním provozu měla pro radní a zastupitele vypracovat návrh finančního modelu provozu bikesharingu na území Prostějova.