V Pardubicích vyhrálo ANO, primátor Charvát chce pokračovat v koalici

Současný primátor Pardubic Martin Charvát (ANO) obhájil svůj mandát. V krajském městě vyhrálo stejně jako před čtyřmi lety ANO, získalo třetinu všech zastupitelů. Za ním s velkým odstupem skončila ODS, na třetím místě jsou Piráti. Do zastupitelstva se dostalo ještě dalších pět stran.

ANO získalo 26,66 procenta, v zastupitelstvu tak obsadí 13 míst z 39. Hnutí si tak polepšilo o zhruba pět procentních bodů. ODS získala sedm mandátů, Piráti pět. Následují Pardubáci, Koalice pro Pardubice, Sdružení pro Pardubice, ČSSD s nestraníky a seznam úspěšných uzavírá  KSČM. Volební účast přesáhla 40 procent.

Po minulých volbách vládlo ANO společně s TOP 09, Koalicí pro Pardubice a ČSSD. Primátor Martin Charvát by rád v koalici pokračoval. „Pro mě je to klíčová koalice, vážím si její práce. Uvažuji ještě přibrat někoho silného, abychom měli silnější pozici v zastupitelstvu,“ uvedl Charvát s tím, že se nebrání velké koalici. „Zajímají mě lidé, kteří chtějí pracovat,“ doplnil. 

Jednání naplno začne v pondělí

Oficiální koaliční jednání v Pardubicích si naplánovalo vítězné ANO na pondělní večer. Sejde se se zástupci ČSSD, Koalice pro Pardubice, ODS a Sdružení pro Pardubice (SPP). V zastupitelstvu by taková koalice měla většinu 28 křesel.

Vyjednávání ale už začala ještě před sečtením hlasů v sobotu večer a pokračovala i v pondělí. „Z mého pohledu je to příprava na klíčové jednání, kdy se sejde stávající koalice s ODS a SPP, abychom byli připraveni vytvořit funkční koalici,“ uvedl primátor Martin Charvát (ANO).

Charvát: Programy se v 80 procentech shodují

Do pondělí si vyjednávací týmy připraví klíčové body svých programů. Podle Charváta se v 80 procentech shodují. Zastupitelka Ludmila Ministrová z Koalice pro Pardubice s ním souhlasí. „Projdeme si naše programy, podíváme se, kde by náhodou mohl nastat problém, budeme hledat kompromisní řešení,“ řekla Ministrová.

„Pro nás je klíčová spalovna, přírodní lokalita Červeňák nebo územní plán,“ řekl lídr ODS Karel Haas. Strana je odpůrcem zprovoznění spalovny nebezpečného odpadu, ale nechce ji od soukromé firmy kupovat za 35 milionů korun. Zároveň si nepřeje silniční propojku přes Červeňák a ráda by úspěsně dokončila nový uzemní plán.

Po volbách 2018 - Pardubice (zdroj: ČT24)

Pětičlenný tým budou mít v zastupitelstvu Piráti, jsou třetí nejúspěšnější stranou v letošních volbách. Kandidovali i ve třech městských obvodech z osmi, kde uspěli a získali celkem sedm zastupitelských křesel.

„I kdyby byli opozicí, měli by nejspíš získat nějaký vliv na řízení města, protože získali velmi silný mandát,“ řekl Charvát. Ale úvahy jsou podle něj předčasné, jednání s lídrem Pirátů Ondřejem Karasem ho teprve čekají, dodal Charvát.

„Nechceme dělat rozhodnutí v euforii. Jestli někdo chce složit koalici za čtyři hodiny na čtyři roky, to není nic, o co bychom stáli. Výsledek probereme se všemi, kteří s námi kandidovali,“ uvedl Karas, proč se prvních jednání v sobotu Piráti neúčastnili. 

ČSSD si pohoršila, do koalice chce

Sociální demokracie si ve volbách pohoršila, získala jen 5,80 procenta. V zastupitelstvu tak bude mít pouze dva zástupce namísto současných šesti. „Jednání jsou zahájená. Jednáme o vstupu do koalice. V pondělí chceme detailněji řešit programové průniky, nesoulady, otázky personální. Ale neznamená to, že by ostatní byli ze hry,“ uvedl lídr ČSSD a náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Proti minulým volbám naopak posílili občanští demokraté, přesto jejich kandidát na primátora Karel Haas očekával lepší výsledek. „Díky výsledku snad budeme součástí budoucího vedení Pardubic, snad se ho budeme aktivně účastnit,“ řekl Haas.

Ve třech městských obvodech z osmi pak rovněž vyhrálo vítězné hnutí ANO, ve dvou částech, konkrétně Pardubice III a IV, ho porazila ODS. V částech Pardubice VII a VIII hnutí ANO své kandidáty vůbec nepostavilo.