V Osvětimanech hořela hospoda vlastněná firmou Vratislava Mynáře, škoda je předběžně 15 milionů

V Osvětimanech na Uherskohradišťsku hořela v noci na úterý hospoda Na Srubu vlastněná firmou Vratislava Mynáře, vedoucího Kanceláře prezidenta republiky. Předběžná výše škody je 15 milionů korun. Požár likvidovalo sedm profesionálních a dobrovolných jednotek hasičů ze Zlínského a Jihomoravského kraje. Nikdo při něm neutrpěl zranění, řekl mluvčí krajských hasičů Roman Žemlička. Je pravděpodobné, že příčina vzniku požáru nebude ještě v úterý známa.

Mluvčí hasičů Lucie Javoříková řekla, že požár byl zlikvidován až v dopoledních hodinách, hasiči se museli vypořádat se skrytými ohnisky požáru. Příčinu zjišťuje vyšetřovatel hasičů ve spolupráci s policií. Na místo byl povolán pes vycvičený na vyhledávání akcelerantů hoření, také specialisté z odboru kriminalistické techniky a expertiz z Frýdku-Místku.

Podle policejní mluvčí Mileny Šabatové je několik verzí příčiny vzniku požáru. „Pracujeme s tím, že požár mohl vzniknout z nedbalosti, kvůli technické závadě nebo že byl založen úmyslně,“ řekla. V době vzniku požáru podle vyšetřovatelů v objektu nikdo nebyl.

Oznámení o požáru přijali hasiči krátce po 02:30. „V době našeho příjezdu k požáru hořela celá střecha objektu,“ uvedl Žemlička. Hasiči podle něj zasahovali v dýchacích přístrojích s několika proudy vody. Požár dostali pod kontrolu zhruba po hodině. „Po lokalizaci jsme prováděli měření teploty konstrukcí, rozebírali konstrukce a dohašovali skrytá ohniska hoření,“ dodal.