Žiželice na Žatecku ohrožuje sesuv svahu

Události v regionech: Sesunutý svah u Žatce (zdroj: ČT24)

Deště a také opakované oblevy jsou nejspíše příčinou sesuvu svahu v Žiželicích na Žatecku. Devadesát tisíc tun zeminy je podle geologů stále v pohybu. V ohrožení jsou tak rodinné domy i historická barokní kaple.

Kapli Navštívení Panny Marie v Žiželicích postavili v roce 1660, před sedmi lety ji zrekonstruovali. Nyní jí hrozí zřícení. Obec ji už provizorně vyklidila. „Všechno jsme přemístili do kostela svatého Vavřince do obce Hořetice,“ informovala starostka Žiželic Květa Panská (nestr.).

Svah v Žiželicích je v Registru svahových nestabilit České geologické služby. Za posledních padesát let se částečně sesunul minimálně pětkrát. „Příčinou jsou nevhodné geologické a hydrogeologické podmínky a tvar terénu. Kromě oslabení svahu původním sesuvem je to především zvýšení hladiny podzemní vody v důsledku srážek,“ vysvětlil geolog a ředitel společnosti Geotechnika Petr Kučera.

„V současné době se to hýbe tak deset, dvacet centimetrů denně,“ doplnila Panská. Například v místě u kaple, kde byly ještě asi před deseti dny přírodní schody, je nyní zhruba pětimetrový propad.

Obec už začala s odvodněním. Podle geologů bude ale potřeba kompletní sanace svahu. Ta vyjde na desítky milionů – násobně více než je rozpočet obce. Požádala proto o pomoc Ústecký kraj. „V tuto chvíli se řeší dotační titul z Ústeckého kraje, který by pomohl obci s přípravou nějaké studie proveditelnosti nebo projektu,“ nastínila krajská mluvčí Magdaléna Fraňková.

Obec se podle starostky obrátí se žádostí i na ministerstvo životního prostředí.