Teplo Břeclav vrátí nakonec lidem na přeplatcích přes patnáct milionů korun

Městská teplárna Teplo Břeclav, která loni na podzim kvůli výpovědi smlouvy ze strany dodavatele plynu pětinásobně zdražila, bude lidem vracet na přeplatcích 15,5 milionu korun. Důvodem je mírná zima, klesající cena plynu i úsporná opatření.

Teplárna na začátku října oznámila zvýšení ceny tepla z 628 korun za gigajoule na 3030 korun za gigajoule. Důvodem byla jednostranná výpověď smlouvy o dodávkách plynu dodavatelem NWT, který následně vyhlásil insolvenci. Od ledna pak teplárna cenu snížila na 1483 korun za gigajoule.

„V průměru stál loni obyvatele těchto domácností gigajoule tepla 1217 korun. K příznivější konečné ceně přispěla mírná zima, klesající cena plynu, ale také úsporná opatření, ke kterým společnost Teplo Břeclav přistoupila. Kombinace těchto faktorů nakonec Břeclavanům ušetřila přes dvě stě osmdesát korun na každém spotřebovaném gigajoulu oproti předpokladu,“ uvedla břeclavská radnice v tiskové zprávě.

Teplárna rozdělí patnáct a půl milionu korun mezi tři tisícovky domácností, které loni platily zvýšené zálohy. Naopak mírně se cena za teplo zvedla obyvatelům centra Břeclavi, kteří bydlí v ulicích U Splavu, Dukelských hrdinů, Slovácká a Jana Palacha. U nich vytápění obstarává kotelna firmy Innogy, která nakupuje předem pouze osmdesát procent předpokládaného objemu plynu a zbylých dvacet procent až při výrobě.

Kvůli růstu cen v roce 2022 tak firma dokupovala plyn dráž, než předpokládala. „Teplo Břeclav od Innogy vyrobené teplo dále distribuuje pomocí městem vlastněných rozvodů. U těchto odběratelů byla předkalkulovaná cena 708 korun za gigajoule tepla a konečná cena se změnila na víc než osm set korun,“ uvedl jednatel teplárny Martin Marták.