Student zachránil chlapce, kterého v Ostravě napadli dva mladiství, dostal medaili

Šestnáctiletý student získal za záchranu napadeného chlapce Medaili ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje (zdroj: ČT24)

Šestnáctiletý student pomohl mladšímu chlapci, kterého za bílého dne přepadli na ulici v Ostravě dva mladiství pachatelé. Z kolemjdoucích jinak nikdo na incident nereagoval. Jan Baloun se napadeného zastal a odvedl jej z místa pryč. Za svůj odvážný čin získal medaili ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.

Incident se odehrál v centru Ostravy, nedaleko tramvajové zastávky u obchodního centra Nová Karolina. Dvanáctiletému chlapci tam zkřížili cestu dva o rok starší kluci. Chtěli po něm peníze a začali jej fyzicky napadat. Ačkoliv byly čtyři hodiny odpoledne a kolem chodila spousta lidí, nikdo nezasáhl.

Šestnáctiletý Jan Baloun ale jednoho z agresivních útočníků zpacifikoval a s napadeným chlapcem nastoupil do tramvaje. „Prostě jsem se rozhodl, že je zpacifikuji a chlapci pomůžu. Chytil jsem ho do kravaty a hodil jsem s ním na zem,“ řekl serveru Novinky.cz. Následně hocha dovedl až domů k rodičům. Matka pak věc oznámila policii.

Díky kamerovému systému policisté oba útočníky vypátrali. Případ byl odložený kvůli nízkému věku pachatelů. Nicméně soud jim může uložit výchovné opatření.

Student druhého ročníku 1.st International School Ostrava za svůj odvážný čin převzal ocenění ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. „Bohužel všude vidíme, jak jsou dnes lidé neteční. Na hlavě kapuci, v ruce mobil a vůbec nevnímají, co se kolem nich děje. Přitom žijeme v době, kdy je velmi důležité dívat se kolem sebe,“ řekl serveru policejní ředitel Tomáš Kužel.