Strážci Šumavy vyráží na hlídky i s policií. Někteří turisté jsou totiž agresivní

Strážci šumavského národního parku  vyrazili na společné hlídky s policií. V celé oblasti totiž přibývá přestupků. Šumava je stejně jako vloni plná turistů. Služby s policisty jsou hlavně preventivní. Zabránit mají nejen porušování návštěvního řádu, ale také napadení strážců. I takové případy teď vedení parku řeší.

Sotva akce začala, policisté už řešili první problém – porušení zákazu vjezdu k Černému jezeru. Ta samá německá rodina pak i přes zákaz krmila kachny a házela po nich kameny. O hodinu později byly děti v jezeře.

Na chování turistů tu dohlíželi kromě pěších hlídek i policisté na kole. Ti najedou i šedesát kilometrů denně. Nerespektování zákazu vjezdu na stezky pro pěší se tam dle nich děje skoro pořád.

Události v regionech: Strážcům Šumavy musí pomáhat policie (zdroj: ČT24)

„S policií tyto hlídky děláme prakticky každý týden, soustřeďujeme se tady na jezera, Černé, Čertovo, anebo se potom setkáváme na Laka a Prášilském jezeru,“ uvedl člen strážní a informační služby Národního parku Šumava Jan Chudý.

Hlídky společně s policisty jsou především preventivní. Výjimkou ale není ani napadení strážců. K tomu před pár dny došlo u Černého jezera, když skupinka cizinců porušila zákaz vstupu do rezervace.

„Turista strčil našeho strážce do jezera, následně, když náš strážce se z toho jezera dostal a šel za ním znova tu věc řešit, tak byl bohužel brutálně napaden,“ uvedl mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Ministerstvo životního prostředí chce teď všem strážcům národního parku rozšířit pravomoce. V rámci výkonu služby budou moci třeba zastavovat vozidla.