Strakonická teplárna obnovila dodávky firmě Energo. Lidé byli kvůli sporu bez tepla a teplé vody

Strakonická teplárna obnovila dodávky tepla firmě Energo, jež zásobuje byty na sídlišti Šumavská. Obyvatelé asi čtrnácti bytových domů byli přes dvacet čtyři hodin bez tepla a teplé vody. Energo prý o obnovení dodávek nikdo z teplárny neinformoval, zprovoznění systému proto chvíli trvá. Teplárna s firmou Energo vede spor o platby, v pondělí by se měl řešit podpis smlouvy. Energetický regulační úřad (ERÚ) nabídl oběma stranám jednání.

„Teď pustíme teplo, děláme to kvůli lidem, aby měli teplo, nechceme je týrat,“ uvedl  generální ředitel teplárny Pavel Hřídel. Teplárna přerušila dodávky v pátek, vede s Energem spor o platby. Dodávky tepla přerušila teplárna krátce už v lednu.

Energo: Obnovu dodávky jsme zjistili z médií

Informaci, že teplárna dodávky obnoví, se jednatel firmy Energo Roman Němeček dozvěděl z médií. „Je to pro obyvatelstvo dobrá zpráva, protože při venkovní teplotě 11 stupňů a ještě k tomu studená voda pro čtrnáct bytových domů, to je totální katastrofa. Kvituji tuto zprávu,“ uvedl.

Zároveň by uvítal lepší komunikaci. Dodávky jsou už obnoveny, podle Němečka se to ale neobešlo bez problémů. „Máme s tím technické problémy: tím, jak nám to teplárna neoznámila a nezavolala. Pracujeme na tom, systém se pomalu nahřívá. Kdyby nám to teplárna nahlásila aspoň hodinu, dvě dopředu, mohli jsme předejít problémům,“ uvedl v neděli v poledne.

Teplárna v pátek rozhodla, že ukončí dodávky všem, kteří nemají smlouvu, případně nemají zaplaceno. ERÚ vydal už před časem předběžné opatření. Podle něj musí teplárna Energu dál dodávat a Energo za teplo platit. ERÚ nyní rozhodl ve sporném řízení, že teplárna musí Energu předložit návrh nové smlouvy.

Řeší se smlouva

Energo nemá s teplárnou smlouvu. Návrh smlouvy teplárna Energu poslala. Mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Michal Kebort řekl, že teplárna tak splnila svou zákonnou povinnost. Firma Energo do smlouvy v pátek doplnila chybějící výpovědní lhůtu a poslala ji teplárně podepsanou, řekl v pátek jednatel firmy Němeček.

Podle Hřídele je ale třeba podepsat smlouvu bez úprav. Němečka pozval Hřídel na schůzku na pondělní ráno. „Pokud přijde v pondělí podepsat smlouvu za podmínek, jak určil ERÚ, není problém,“ uvedl Hřídel.

Němeček uvedl, že v noci dostal e-mail z teplárny, aby podepsal smlouvu. Poradí se s právníky. Argumentuje, že smlouvu, kterou doplnil o výpovědní lhůtu, podepsal už v pátek. „Jediný, kdo ji nepodepsal, je teplárna. Nevím, co tím zase sledují, proč bychom měli chodit do teplárny. Nicméně v zájmu obyvatelstva uděláme všechno, co budeme moci, i kdyby to mělo být zase obstrukčního charakteru ze strany teplárny. Vynasnažíme se, abychom jednání nebrzdili,“ doplnil Němeček.

Podle Němečka Energo teplárně nedluží. Vedení teplárny ale tvrdí, že jí Energo dluží, a to zhruba 4,5 milionu. Energo podle Hřídele uvádí, že mu teplárna dluží přes 13 milionů.

Energetický regulační úřad: Spotřebitelé nemůžou být rukojmí

Energetický regulační úřad (ERÚ) nabídl firmám jednání, řekl ČTK mluvčí ERÚ Michal Kebort. Přerušení dodávek úřad kritizuje.

„Rada Energetického regulačního úřadu odsuzuje postup, který nebere ohled na spotřebitele, nebo je dokonce vědomě používá jako rukojmí. V tuto chvíli nemůžeme říct, kdo je viníkem. Demonstrativní odpojení lidí od tepla a teplé vody, které veřejně podporuje strakonický starosta, však nemělo žádný přínos,“ uvedl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Radnice chce pomoct půjčkou

Strakonice v dubnu rozhodly, že půjčí teplárně deset milionů korun. Firma chce postavit teplovod na sídliště Šumavská, kde jde o více než 250 bytů, a do lokality Archeologa Dubského. Radnice tak chce vyřešit spor.

Teplárna skončila v roce 2019 ve ztrátě po zdanění 33,3 milionu, tržby byly 316 milionů. Prodala 472,5 terajoulu tepla. Loni měla zisk EBITDA (zisk před zdaněním, odpisy a úrokovým zatížením) přes 67 milionů korun, uvedla na svém facebookovém profilu. Vytápí 7 tisíc domácností a desítky firem.