Státní zástupkyně se odvolala v případu muže, který tvrdil, že lékaři zabíjejí pacienty s covidem

Státní zástupkyně se odvolala proti rozsudku, kterým soud zprostil obžaloby Pavla Hlávku z šíření poplašné zprávy. ČT informaci poskytla předsedkyně plzeňského okresního soudu Petra Pavlíčková. Žalobkyně i nadále trvá na podmínce, kterou navrhovala v obžalobě. Muž na internetu zveřejnil video, ve kterém natáčel lékaře a říkal, že v plzeňské nemocnici zabíjejí pacienty s covidem. Odůvodňoval to tím, že zdravotníci nechtěli jeho nemocné matce podat přípravek ivermektin. Ten je proti covidu neúčinný. Případ se nyní posouvá ke Krajskému soudu v Plzni.

„Ve věci Okresního soudu Plzeň-město bylo podáno odvolání proti rozsudku,“ sdělila ČT předsedkyně soudu Petra Pavlíčková. Zároveň potvrdila, že odvolání podala státní zástupkyně. „Hlavním důvodem odvolání je, že nesouhlasíme s úplným zproštěním,“ řekla státní zástupkyně Kateřina Brožová.

Žalobkyně navrhovala původně podmínku. Skutek označila v obžalobě jako šíření poplašné zprávy. Jelikož muž video zveřejnil v době nouzového stavu, hrozil mu až osmiletý trest odnětí svobody. Plzeňský okresní soud se ale nedomníval, že se jednalo o trestný čin a v červnu zprostil Hlávku obžaloby. Odvolání nyní posoudí Krajský soud v Plzni.

Podle soudu video nevyvolalo paniku

Třiašedesátiletý Pavel Hlávka loni zveřejnil video na platformě Svobodný vysílač. Soud zproštění obžaloby odůvodnil mimo jiné tím, že právě uvedená platforma není hromadným sdělovacím prostředkem, který by vyvolal paniku.

Soud také zmínil, že se nejednalo o poplašnou zprávu, protože video nezpůsobilo, že by pacienti najednou začali odmítat hospitalizaci nebo že by chtěli převézt do jiné nemocnice.

Video prý točil kvůli své nemocné matce

Hlávka tvrdil, že v plzeňské fakultní nemocnici zabíjejí zdravotníci schválně pacienty s covidem, protože jim nechtějí podávat přípravky ivermektin a isoprinosin. U soudu řekl, že se k natáčení videa rozhodl proto, že neměl dost informací o stavu matky, a proto lékařům nevěřil.

Muže pustili zdravotníci v době vrcholící pandemie na covidové oddělení za matkou, která byla ve velmi špatném stavu. Sám Hlávka v nahrávce připustil, že ho za ní pustili, aby se s ní rozloučil, protože umírala. Na oddělení začal tajně natáčet videa zdravotníků, své matky, která už téměř nekomunikovala, i dalších pacientů. Matka nedlouho po synově návštěvě zemřela.

Přípravek ivermektin do nemocnice sám donesl. Tvrdil, že se snažil přesvědčit lékaře, aby jí ho podali. Během soudního jednání pronesl, že je přesvědčený, že by přípravek jeho matce pomohl. „I když byla matka v terminálním stadiu, chtěl jsem použít léky, které jsou vyzkoušené a ověřené,“ tvrdil u soudu. Zároveň vypověděl, že nemocnici nechtěl úmyslně poškodit. Ivermektin není proti covidu účinný a jeho výrobce i mnozí experti to vždy zdůrazňovali.