Státní zástupkyně obžalovala čtyři lidi v kauze nebytových prostor v Brně

Státní zástupkyně podala k městskému soudu obžalobu na čtyři lidi kvůli podezřením, která souvisejí s přidělováním nebytových prostor v Brně. Jde o kauzu kolem prostor v ulici Hlinky 46 a Hlinky 46a. Viní je mimo jiné z podplácení a podvodu, hrozí jim až několik let vězení. Kriminalisté je obvinili loni v létě.

Z podplacení viní žalobkyně tři lidi, u jednoho z nich jako účastenství ve formě pomoci na takovém zločinu. Vůči jednomu člověku žalobkyně podala obžalobu pro skutek posouzený jako zločin podvodu. Informovala o tom na webu státního zastupitelství.

Kriminalisté zahájili trestní stíhání na podzim 2022 nejdříve dvou lidí, a to pro neoprávněné nakládání s nebytovými prostory. Zhruba po čtvrt roce ale stíhání obou po stížnosti policisté zrušili. Loni v létě ale kriminalisté trestní stíhání obnovili pro totožný skutek vůči stejným dvěma lidem, ve věci navíc obvinili další dva.

Podle dřívějších zpráv serveru Seznam Zprávy policie na podzim 2022 ve věci trestně stíhala dvě ženy za to, že prostory v historickém domě v ulici Hlinky, které mají více než stometrovou rozlohu a je možné tam vybudovat exkluzivní bydlení, ovládaly podle kriminalistů s pomocí takzvaných bílých koní, tedy nastrčených lidí.

Prostory, kvůli nimž jsou ženy stíhány, přidělila Městská část Brno-střed původně podle serveru švagrovi brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) a jeho přítelkyni. Ti o několik let později podle serveru radnici požádali, aby jim přidělené půdní prostory byly přepsány na jiný pár – Tomáše Janošku a jeho družku.

Policie podle serveru mínila, že to byly jen nastrčené osoby a že ve skutečnosti prostory ovládal někdo jiný. Janoška je totiž podle serveru bratrem jedné z obviněných žen – Moniky Janoškové. Druhou stíhanou byla podle serveru její kolegyně Denisa Hlubocká.