Státní zastupitelství obžalovalo ředitele ústavu ve Vejprtech, kde při požáru zemřeli klienti

Ředitel Městské správy sociálních služeb ve Vejprtech na Chomutovsku Viktor Koláček půjde před soud. O podání obžaloby informovala ČT Eva Seifertová z Okresního státního zastupitelství v Chomutově. Policie muže viní z obecného ohrožení z nedbalosti v souvislosti s požárem v domově pro klienty s mentálním handicapem v roce 2020. Požár patří mezi nejtragičtější v Česku, vyžádal si celkem devět obětí.

„V dané věci byla dne 28. 2. 2024 podána obžaloba k Okresnímu soudu v Chomutově, a to na jednu osobu pro přečin obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedla okresní státní zástupkyně Seifertová. Mluvčí krajské policie Miroslava Glogovská už dříve upřesnila, že obvinění souvisí právě s požárem před čtyřmi lety.

V domově Kavkaz B začalo hořet 19. ledna 2020 brzy ráno ve společenské místnosti. Příčinou požáru byla manipulace s otevřeným ohněm. Podle policie požár založil jeden z klientů domova. Na místě tehdy zemřelo osm lidí, další člověk podlehl svým zraněním v nemocnici.


Obvinění Koláčka souvisí podle serveru iDNES.cz s fungováním domova před požárem. Policie se v rámci vyšetřování měla zabývat například tím, zda byly v domově dodrženy všechny protipožární normy.

Ředitel Městské správy sociálních služeb ve Vejprtech Koláček čelí obvinění z obecného ohrožení z nedbalosti. Podle kvalifikace, kterou pro ČT upřesnila Seifertová, hrozí muži v případě pravomocného odsouzení až desetiletý trest odnětí svobody.

S devíti obětmi je požár ve Vejprtech druhým nejtragičtějším v historii Česka. Ten nejtragičtější se odehrál také v roce 2020 a vyžádal si jedenáct obětí. Požár v 11. patře panelového domu v Bohumíně na Karvinsku tehdy založil čtyřiapadesátiletý muž, který žhářstvím řešil rodinné spory. Byl odsouzen na doživotí.