Spor ohledně Středoevropského fóra chce urovnat olomoucký hejtman Okleštěk

Do sporu ohledně plánované stavby Středoevropského fóra (SEFO) v Olomouci se vložil i hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Mezi znesvářenými stranami, tedy Muzeem umění v Olomouci a ministrem kultury Antonínem Staňkem (ČSSD), chce zastávat roli mediátora. Staněk hejtmanovo angažmá uvítal. Spor se vede o to, zda se má pořádat nová soutěž a zda stará splňovala zákonné podmínky.

Problémy kolem SEFO se v pondělí zabývali zástupci zakládajících a partnerských institucí projektu. Kromě vedení muzea a hejtmana to byl i olomoucký arcibiskup Jan Graubner, primátor Miroslav Žbánek (ANO) a zástupci Univerzity Palackého.

Hejtman by měl být jakýmsi prostředníkem ve sporu a komunikovat chce s muzeem i ministerstvem. „Nepochybuji o tom, že se dohodneme. Všichni máme jeden zájem, aby SEFO v Olomouci bylo. Je to primární zájem a je potvrzen programovým prohlášením vlády i alokací finančních prostředků,“ řekl hejtman Okleštěk.

Na dlouho plánovanou stavbu SEFO vláda nedávno uvolnila 600 milionů korun. Jaký ale bude mít nové muzeum kabát, zatím není jisté. Projekt podle hejtmana musejí posoudit odborníci. „(Spor je) nedorozuměním v komunikaci jak ze strany ministerstva, tak Muzea umění a my se teď budeme snažit navázat společnou řeč,“ řekl hejtman.

Muzeum žádá Staňkovu rezignaci

Desítky zaměstnanců Muzea umění v Olomouci minulý týden vyzvaly ministra kultury a bývalého olomouckého primátora Antonína Staňka k okamžité rezignaci. Zaměstnancům se nelíbí jeho údajně arogantní způsob komunikace, ignorování jiných názorů nebo urážení odborníků. 

Ministr kultury Staněk rezignaci odmítl a mluví o problémech, které vzešly z auditu. Z nich podle něj vyplývá, že muzeum opakovaně porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek. Podle ministra je nutné na stavbu projektu vypsat soutěž, proti čemuž se nedávno ohradila řada odborníků.

Ředitel Muzea umění v Olomouci Michal Soukup si myslí, že ministr Staněk teď připravuje důvody pro jeho odvolání z funkce. Zaměstnanci muzea se za svého ředitele postavili. 

Naše indicie jsou, a směřují k tomu audity a další kontroly, aby Muzeum umění ovládl jiný ředitel, který bude nějakým způsobem moci rozhodovat o přidělených financích.
Michal Soukup
ředitel Muzea umění Olomouc

Nová architektonická soutěž měla být původně připravena do začátku dubna. Mluvčí Muzea umění Tomáš Kasal ale v úterý řekl, že v tomto termínu vypsána nebude. Důvodem je její právní složitost i otázka vypořádání právních závazků, které má muzeum vůči autorovi původního návrhu z roku 2009 Janu Šépkovi.

Architekt potvrdil, že kdyby byla vypsána soutěž a on byl vyloučen, obrátí se na soud. „Je to z důvodu, že bych byl diskriminovaný a takové soutěže bych se nemohl zúčastnit,“ řekl Šépka.

  • SEFO, které Muzeum umění v Olomouci plánuje více než deset let, má zachytit poválečný vývoj výtvarného umění ve střední Evropě. Součástí projektu je stavba budovy o rozloze 1800 metrů čtverečných v proluce vedle stávající budovy muzea. Depozitář by měl pojmout až 200 tisíc uměleckých děl. Projekt Středoevropského fóra v Olomouci připravil architekt Jan Šépka.