Soud začal řešit případ usmrcení dítěte v Mostě. Obžalovaný odmítá, že by šlo o pokus o vraždu

Ústecký krajský soud se začal zabývat konfliktem v Mostě, při kterém zemřelo dítě. Dvaatřicetiletý Michal Pokuta je obžalovaný z pokusu o vraždu, usmrcení z nedbalosti a nebezpečného vyhrožování se zbraní. Pokuta podle žalobkyně napadl nožem muže, který měl v tu chvíli v náručí svého syna. Dítě zasáhl a to na místě podlehlo zraněním. Pokuta s obžalobou z pokusu o vraždu nesouhlasí. Řekl, že nechtěl nikomu ublížit.

Konflikt se stal u jedné ze základních škol v Mostě loni na konci května. Italský otec dítěte přijel do města, kde se setkal s bývalou partnerkou. Do jejich hádky, při které měl Ital v ruce lať, se zapojil Pokuta, který byl v té době ženiným partnerem. Byl pod vlivem marihuany a pervitinu.

Konflikt vyvrcholil výpadem s nožem. „Výpad obžalovaný vedl proti tělu dospělého muže, který měl v tom okamžiku v náruči dítě. Bylo obličejem dopředu, zády k otci,“ popsala státní zástupkyně Klára Kubátová. „Dítě zasáhl do krku, zranění byla natolik závažná, že jakákoliv pomoc neměla šanci na úspěch," dodala.

O dohodu o vině a trestu Michal Pokuta neusiloval. „S obžalobou nesouhlasím, nesouhlasím s pokusem o vraždu," uvedl. Řekl, že bývalý partner jeho přítelkyně, se kterým měl konflikt, ho neustále napadal. Bál se o ženu, dítě i o sebe. Dál nevypovídal. V přípravném řízení vypověděl, že dítě miloval a nikdy by mu neublížil. Konflikt mezi ním, otcem a matkou dítěte trval několik let. „Choval se jako stalker,“ řekl o druhém muži Pokuta.

Incident ovlivnily drogy

Obhájce obžalovaného Daniel Volák událost označil za nešťastný incident, při kterém byli všichni aktéři pod vlivem drog. „Poškozený italský otec napadal matku dítěte a náš klient jí bránil, při tom incidentu se stalo to, že zemřelo dítě. Obžalovaný měl dítě rád, i pro něj je to bolestné. Odmítá, že by šlo o vraždu,“ řekl Volák.

V přípravném řízení Pokuta uvedl, že nůž měl u sebe proto, že si myslel, že otec dítěte bude mít u sebe pistoli, chtěl mu prý pohrozit. Popsal, že šel za ním a on se v jednu chvíli otočil s dítětem v náručí. „Udělal krok ke mně a natočil malého, nastavil ho, ani jsem nevěděl, že jsem ho zasáhl," vypověděl Pokuta.

Soud odročil hlavní líčení na konec března. Vyslechnout chce matku dítěte a otce obžalovaného, který byl v danou dobu na místě. Obžalovanému hrozí až dvacet let vězení.