Sokolov láká nové učitele na finanční příspěvky a výhodné bydlení

Události: Sokolov láká učitele (zdroj: ČT24)

Karlovarský kraj patří podle pedagogické komory již několik let mezi regiony s nejvyšším počtem nekvalifikovaných učitelů základních škol. I to je jeden z důvodů, proč Sokolov trpí nedostatkem pedagogů a hledá nové. Nabízí jim náborový příspěvek. Ze svého rozpočtu na to vyčlenilo město milion korun.

„Sokolov se potýká s tím, že některé předměty učí nekvalifikovaní učitelé. Plno učitelů je také v předdůchodovém věku,“ řekl místostarosta města Jan Picka. Radnice hledá zejména učitele matematiky, cizích jazyků, chemie a fyziky.

Mladí, dostudovaní učitelé se do Sokolova příliš nehrnou. Ani rodáci se zpátky domů vracet nechtějí, a proto nový pedagog ve městě dostane náborový příspěvek 150 tisíc korun a výhodné bydlení.

„Tím, že v Karlovarském kraji nemáme vysokou školu, nemáme pedagogickou fakultu, tak se snažíme získat absolventy především z řad našich bývalých žáků. Ale ta kvalifikovanost samozřejmě je problém,“ svěřila se ředitelka Základní školy v Sokolově Petra Šišková.

Inspirace v Chebu

Redaktor České televize František Nyklas připomněl, že se Sokolov rozhodl jít ve šlépějích nedalekého Chebu. Toto město ještě před čtyřmi lety trápil nedostatek učitelů. Díky dotačním programům a náborovým příspěvkům se podle něj dostalo z nejhoršího.

„Dostanou příspěvek 100 tisíc korun a musí tady strávit pět let. Pokud ne, tak musí poměrnou částku vrátit,“ řekl starosta Chebu Jan Vrba (ANO).

Náborové příspěvky byly v Karlovarském kraji donedávna výsadou hlavně lékařských profesí. Naposledy zubařů, kterých je v regionu nejméně z celého Česka. Sokolov teď musel zacílit i na učitele.