Skoro reálné a někdy až drastické exponáty. V Dolních Vítkovicích začala interaktivní výstava CRASH!!!

Projekt Crash ČT:D a Světa techniky (zdroj: ČT24)

Velký svět techniky v Dolních Vítkovicích v Ostravě otevřel v pátek interaktivní výstavu CRASH!!!, která podrobně popisuje, co se děje při dopravních nehodách i to, jaké mohou mít následky. Výstava má zaujmout nejenom řidiče, ale také děti a jejich rodiče. Návštěvníci téměr na vlastní oči uvidí různé dopravní situace, které doprovází obrazové i zvukové záznamy s příběhem. Na projektu spolupracovala i stanice ČT:D.

Někomu se výstava ve Velkém světě techniky v Dolních Vítkovicích může zdát až příliš realistická. Jenže to je právě cílem projektu, na kterém spolupracovala i televizní stanice ČT:D. Interaktivní expozice má vzbudit emoce nejen u řidičů, ale také u dětí. 

„Déčko má vedle vysílání i mimovysílací aktivity a letos jsme si zvolili právě téma bezpečnosti. Já si myslím, že to na Déčko patří. My budeme celý podzim vysílat pořady s tématikou dopravní bezpečnosti,“ řekl výkonný ředitel ČT:D Petr Koliha. 

Hlavní cíl – mladí lidé

Výstavu CRASH!!! iniciovala Policie ČR. Součástí expozice jsou nejenom samotné dopravní nehody, ale i autentické ukázky jejich následků. Lidé se podívají do nemocničního pokoje ARO, kde leží živý člověk napojený na přístroje, k vidění je i pokoj přizpůsobený invalidům. 

Chtěli jsme zacílit na jednu z nejohroženějších skupin, což jsou mladí lidé, kteří čerstvě získávají řidičský průkaz, usedají na motorky, usedají do aut. Chybějící zkušenosti pak vedou k fatálním důsledkům.
brig. gen. Tomáš Kužel
ředitel Policie ČR Moravskoslezského kraje

„Základním cílem je zprostředkovat zážitek na téma dopravní bezpečnosti. Na výstavě se lidé potkají s tím, jaké to je být chodec, cyklista, motocyklista a řidič, takže základní situace,“ řekl ředitel Světa techniky Jakub Švrček. 

Počet dopravních nehod, které šetřila policie
Zdroj: Policie ČR

Za prvních sedm měsíců tohoto roku se v Moravskoslezském kraji stalo téměř 5700 dopravních nehod, při kterých zemřelo 124 lidí. Policisté ve stejném období v rámci celého Česka řešili už skoro 61 tisíc nehod. Usmrceno při nich bylo 288 lidí.