Silné a krásné. Ženy, které bojovaly s rakovinou, ukázaly na přehlídce šaty a paruky

Masarykův onkologický ústav uspořádal netradiční módní přehlídku. Role manekýnek se ujaly členky pacientských organizací Mamma HELP a Bellis sdružujících ženy s rakovinou prsu. Právě paruky bývají doplňkem pro ty, které prodělají karcinom prsu a v 98 procentech případů kvůli chemoterapii přijdou o vlasy.

Podle ředitele Masarykova onkologického ústavu Marka Svobody je ztráta vlasů jedním z nejvážnějších problémů, které ženy mají. „Řeší, že dají veřejnosti najevo svůj handicap. Uvědomují si, že se jejich tělo mění v důsledku nemoci. Některé to řeší tak moc, že s nimi musím pracovat za pomoci psychologa,“ uvedl.

Ztráta vlasů je největším problémem při karcinomu prsu, u kterého se málokdy stane, že ženě vlasy zůstanou. Ústav léčí ročně zhruba tisíc případů. Problém provází i některé další rakoviny, jako například vaječníků nebo kostí. Způsobuje to nasazená chemoterapie.

„Vlasy většinou začnou padat asi za tři týdny po první dávce. Většinou je to husté padání vlasů najednou, pacientkám zůstávají po česání chuchvalce,“ vysvětlila lékařka Katarína Petráková, zástupkyně přednosty kliniky komplexní onkologické péče. Podle ní vesměs situace trvá měsíce. „Po ukončení léčby vlasy zase narostou. Začínají růst zhruba měsíc po ukončení. Do roku by měly být vlasy ve většině případů narostlé,“ dodala.

Některé pojišťovny na paruky přispívají

Pacientky mohou paruky koupit přímo v onkologickém ústavu. Některé pojišťovny na ně dávají příspěvek. „Prodáváme paruky z umělých vlasů, stojí podle délky kolem tří tisíc korun. Vždy se snažíme každé ženě vybrat paruku, která jí sedí, aby se v ní cítila dobře. Můžeme ji i zastřihnout a upravit,“ popsala majitelka kadeřnictví Marie Jurková.

Podle ní většinou starší ženy chtějí podobné vlasy, jako mají před chemoterapií. „Mladší ženy se nebojí změny. Starší ženy chtějí většinou krátké vlasy, mladší nosí i dlouhé. Paruka má vzadu suchý zip, takže se dá povolit. Paruky se normálně perou, údržba je bez problémů,“ řekla Marie Jurková.

Týdně prodá pět až deset paruk. „Snažíme se ženy podpořit a říct jim, že chvíli to vydrží s parukou a vlasy jim pak narostou, až už budou zdravé,“ doplnila.