Severem Moravy koluje nebezpečné syntetické „konopí“. Ve středu policie zaznamenala 12 nových případů

Syntetická droga už si vyžádala jednu oběť (zdroj: ČT24)

Policie se obává, že by v Moravskoslezském kraji mohlo být několik tisíc dávek nebezpečné drogy, která působí podobně jako látka THC obsažená v marihuaně. Jeden člověk již na otravu tímto syntetickým kanabinoidem zemřel a policisté aktuálně řeší už 18 případů intoxikovaných lidí. Jen během středy tak zaznamenali 12 nových případů. Policisté už také našli 40 dávek této drogy a zatkli čtyři podezřelé.

Oběť si syntetický kanabinoid vyžádal v pondělí, když v Ostravě zemřel dvaatřicetiletý muž. Další, o čtyři roky starší muž byl ve vážném stavu hospitalizován. Oba byli nalezeni v podvečerních hodinách ve vážném stavu v centru města. Kromě toho, že kouřili syntetický kanabinoid, také popíjeli alkohol.

Policisté akuálně prověřují i další otravu u šestnáctiletého chlapce, který rovněž v pondělí kouřil zatím neznámou rostlinnou hmotu a měl zdravotní potíže. Experti zkoumají, zda spolu případy souvisejí. 

Ve středu ale přibylo dalších 12 nových případů, celkem tak policisté řeší už 18 případů intoxikace touto drogou. U deseti lidí už bylo potvrzeno, že se jedná o totožnou látku, u dalších osmi se to zkoumá. 

Policisté varují před stříbrnými sáčky, na kterých je nápis Bakiba

Policie varuje před těmito sáčky se syntetickou drogou
Zdroj: ČT24

Policie apeluje na veřejnost, aby byla obezřetná a drogu neužívala. Droga je velmi nebezpečná, silná a navíc je složité odhadnout množství, které si lze aplikovat. „Nástup té drogy je velmi rychlý a velmi nebezpečný,“ řekl moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel. Podle něj policie v této souvislosti uvítá jakékoliv informace, které lze volat na tísňovou linku 158.

Drogy měla najít bezdomovkyně v odpadu

Podle Kužela není vyloučené, že nebezpečná droga se do oběhu dostala poté, co ji v kontejneru v Ostravě našla žena bez domova. Policii tvrdila, že vzala jednu bednu ze šesti, které v kontejneru byly.

V každé krabici mělo být až 500 sáčků, každý z nich mohl obsahovat jednu až dvě dávky. S ženou je ale problematická spolupráce, není jasné, nakolik je důvěryhodná, dodal Kužel s tím, že na případu pracují desítky policistů. Na případu spolupracuje také Národní protidrogová centrála. 

„Ta žena tvrdí, že vzala jenom tu jednu krabici,“ řekl Kužel. Uvedl, že kontejner se vyváží každé pondělí a byl tudíž vyvezen na skládku, kde policie ale nic nenašla. Popeláři si totiž nepamatují, kam obsah vyvezli. Ve středu večer ale Kužel dodal, že je tato svědkyně nevěrohodná. 

Čtyři Češi obviněni, policie našla 40 dávek drogy

Podle aktuálních informací už našli policisté asi 40 dávek této drogy a zadrželi čtyři podezřelé, kterým bylo sděleno obvinění pro držení a nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Nejedná se o cizince, ale o Čechy.  

Syntetické kanabinoidy jsou látky, které v mozku působí na stejné receptory jako THC, jedna z hlavních aktivních složek konopí. Jsou často prodávány jako legální alternativy zakázaných látek. Syntetický kanabinoid lze popsat jako sušenou rostlinnou hmotu podobající se nadrcenému konopí nebo rostlinnému koření. Uživatelé zpravidla tyto látky kouří. Substance se však mohou vyskytovat též v krystalické podobě.