Sever Moravy stále dusí polétavý prach. Imisní limity jsou místy překročeny až trojnásobně

V Moravskoslezském kraji přetrvávají zhoršené rozptylové podmínky. Imisní limit pro polétavý prach PM10, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, je překročen na většině stanic, často dvojnásobně, někde i trojnásobně. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nejhorší situace byla v pondělí ráno v Dolní Lutyni - Věřňovicích na Karvinsku, kde průměrná denní koncentrace prašného aerosolu dosahovala 165 mikrogramů na metr krychlový, tedy více než trojnásobku povoleného limitu. Odpoledne už dosahovala 175 mikrogramů na metr krychlový. Více než trojnásobně byl limit překročen i v Rychvaldu či Ostravě-Fifejdách.

„Rozptylové podmínky budou i nadále mírně nepříznivé až nepříznivé. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu budou většinou překračovat hodnotu stanoveného imisního limitu padesát mikrogramů na metr krychlový,“ uvedli meteorologové.  Regulaci ani smogovou situaci na území Moravskoslezského kraje ale zatím nevyhlásili.

Na zhoršené kvalitě ovzduší v kraji, které je dlouhodobě nejhorší v zemi, se podílí průmyslové podniky, doprava a lokální topeniště. Výrazné problémy jsou v kraji v topné sezoně. Roli hraje i poloha kraje blízko Polska, odkud podle odborníků i kvůli povětrnostním podmínkám směřuje znečištění do Česka.