Sanitky, které zasahovaly u výbuchu v Hamru na Jezeře, stále nesmí z garáže. Čekají na prověrku

Události v regionech: Sanitky z Hamru na Jezeře čekají na prověrku (zdroj: ČT24)

Šest záchranářských vozidel, včetně čtyř sanitek, které 19. listopadu zasahovaly u výbuchu v areálu firmy Purum v Hamru na Jezeře, stále nemůže do provozu. Jsou sice už dekontaminované, přesto ale musí zůstat v garážích Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Chybí jim totiž bezpečnostně-technická prověrka.

„Vozidlo se bude proměřovat a musejí se zkontrolovat přístroje, které byly při zásahu použity,“ popisuje mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Michael Georgiev, co záchranářské vozy čeká před tím, než budou znovu moct zasahovat.

„Nemůžou jezdit, nemají bezpečnostně-technickou kontrolu, kterou může vydat pouze certifikovaná firma,“ vysvětluje radní pro zdravotnictví Libereckého kraje Přemysl Sobotka (ODS).

Při výbuchu v Hamru na Jezeře do ovzduší unikly nebezpečné látky. „Sirovodík, chlorovodík, dimethylsulfid a chlor,“ vyjmenovává ředitel Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Vladimír Valenta.

Kromě osmi zraněných tehdy skončilo v nemocnici také deset záchranářů. Preventivní prohlídku následně muselo podstoupit asi 140 lidí včetně pečujícího personálu z nemocnic, kam pacienty převezli.

Sanitky putovaly na dekontaminaci do kasáren

Jednorázový materiál ze sanitek skončil ve spalovně. Sanity po zásahu u výbuchu v Hamru na Jezeře převezli záchranáři ve speciálních oblecích do kasáren libereckých chemiků, kde se o dekontaminaci postarali vojáci.

Kdy vozy získají potřebné osvědčení a vrátí se do provozu, není jasné. Chod záchranky to ale zatím neohrožuje. „V tuto chvíli nám vozy nechybí, protože máme náhradní,“ říká Georgiev.