Rozsáhlý požár domu poblíž centra Plzně hasiči zlikvidovali. Při zásahu se dva zranili

Hasiči před půl druhou odpoledne zlikvidovali rozsáhlý požár patrového domu poblíž centra Plzně. Povolali bagr ze Zbiroha a po dohodě s památkáři strhli štít budovy. Při likvidaci požáru se dva hasiči zranili, jeden z nich skončil v nemocnici. Lochotínská ulice i výjezd z obchodního centra u Rondelu jsou uzavřené. Plameny zasáhly podkroví a půdu, propadly se stropy. Policie evakuovala lidi z přilehlých budov. Předběžná škoda je odhadnuta na pět milionů korun, příčina zatím popsána nebyla.

Hasiči povolali speciální vojenský stroj UDS ze záchranného útvaru ze Zbiroha, který podle velícího důstojníka hasičů Davida Kváče strhl štít budovy, tedy horní trojúhelník štítové zdi, který byl celý prohořelý. „Teď čistíme místo,“ uvedl po sedmnácté hodině. Lochotínská ulice k zoo a ke Kauflandu je stále uzavřená. Řidiči mohou projíždět pouze přes parkoviště obchodního centra.

„Dvě osoby jsou lehce zraněné,“ přiblížil mluvčí záchranné služby Vítězslav Sladký. Na místě byly čtyři vozy záchranné služby. Dva lidi z domu vyvedli policisté před příjezdem hasičů, podle informací ČTK šlo o bezdomovce, kteří ve zchátralé části domu často pobývají. Oba jsou v pořádku.

Plameny zasáhly podkroví a půdu, propadly se stropy. Podle mluvčího hasičů Petra Poncara je budova zřejmě obývaná, ale není jasné, zda legálně. Na místě byly desítky záchranářů. „Evakuovali jsme dvě osoby a další z přilehlých budov,“ řekla krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová. Policisté zajistili okolí domu a přilehlé ulice. Kriminalisté na místě zjišťovali příčinu a okolnosti požáru.