Romští asistenti se v Přerově osvědčili. Místo čtyř jich bude hlídat pořádek osm

Čtyři romské asistenty prevence kriminality, které v minulém roce s přispěním státu zaměstnalo město Přerov, doplní ještě v lednu další čtyři. Řeší hlavně konflikty lidí z vyloučených lokalit a ubytoven a jejich okolím, snaží se zmírňovat napětí. Podle manažera prevence kriminality se osvědčili, proto jejich počet radnice zdvojnásobí.

Přerov dlouhodobě zápasí se sociálně vyloučenými lokalitami, vysokou nezaměstnaností, přesahující nyní osm procent, velkým počet chudých žijících v početných ubytovnách, drobnou kriminalitou, výtržnictvím, vandalismem i násilnými útoky. Opakovaně si ho vybírají extrémisté ke svým demonstracím.

Asistenty doporučil Přerovu ministr vnitra

Radnice se v minulém roce rozhodla více zaměřit na prevenci kriminality. Přijetí romských asistentů doporučil i ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD, když přijel řešit bezpečnostní situaci ve městě.

První čtyři asistenty město zaměstnalo loni v květnu. A jednou z lokalit, kde působí, je problematické přednádraží, kde si lidé stěžovali, že se tam necítí bezpečně. Při vyhodnocování jejich práce tam vyrazili zástupci města na průzkum. Obešli mimo jiné padesát obchodů v blízkosti nádraží.

Reportáž: Přerov zvýší počet asistentů prevence kriminality

„Ptali jsme se obchodníků, zda tam řeší nějaké problémy ve vztahu k okolí, zda pocítili přítomnost asistentů, jak vnímají bezpečnost lokality,“ vysvětlil manažer prevence kriminality města a radní Jiří Kohout. Uvedl, že nezaznamenali negativní reakce. „Byly buď neutrální, nebo pozitivní,“ řekl.

V práci se prý nebojí ani Dana Neugebaerová, která pracuje ve zlatnictví, které bylo několikrát přepadeno. Sama to zažila loni v srpnu. „Přišel mladík, chtěl ukázat řetízky. Když jsem mu přinesla plato, vstříkl mi něco do obličeje a utekl i s řetízky,“ líčila žena. Přesto říká, že se nebojí. Romští asistenti tam chodí na kontrolu každý den.

„Chodíme také na obchůzky na úřad práce a sociální úřad, staráme se o ty naše vyloučené lokality. Aktuálně jsme například řešili jeden případ opilce v Kojetínské ulici,“ řekl jeden z asistentů Petr Lacko.

Zájemci musí být autoritou v romské komunitě

Asistenty radnice vybrala ve výběrovém řízení z nezaměstnaných Romů. Podmínkou byla trestní bezúhonnost a také to, aby byli respektovanou autoritou v romské komunitě. „Jejich práci vnímáme pozitivně, proto je posilujeme a rozšiřujeme území jejich působnosti,“ shrnul Kohout.

K dalším novinkám prevence kriminality v Přerově patří snaha zaměstnávat dlouhodobě nezaměstnané, kteří tam tvoří téměř čtyřicet procent lidí bez práce. Loni na podzim nabídla radnice prvním třinácti zaměstnání za minimální mzdu v městských technických službách.

Jak lidé vnímají bezpečnost v Přerově, loni vedení města také zjišťovalo formou dotazníku. Průzkumu se zúčastnili takzvaní rádci, obyvatelé, kteří jsou ochotni vyjadřovat se k různým otázkám života ve městě. Přihlásilo se několik desítek obyvatel. Za největší problémy označili vandalismus, opilství, násilí, krádeže v obchodech, toxikomanii a gamblerství.