Rekonstrukci hradeckého náměstí budou řešit v Hořicích: 4000 stran spisu se stěhují

Na úředníky ze stavebního úřadu ve východočeských Hořících zřejmě padne obří břímě, měli by totiž rozhodovat ve věci rekonstrukce Velkého náměstí v Hradci Králové. Opravy za zhruba 200 milionů se chystají už několik let, v průběhu řízení ale jeden z účastníků upozornil na systémovou podjatost úředníků v Hradci. Ministerstvo pro místní rozvoj pak rozhodlo, že jsou podjatí jak královéhradecký stavební úřad, tak i primátor Fink. Do Hořic tak zřejmě poputuje spis, který se týká jedné z nejsložitějších investic krajského města a má asi čtyři tisíce stran.

Celý problém vznikl poté, co v průběhu územního řízení jeden ze subjektů upozornil na takzvanou systémovou podjatost, protože úředníci jsou vůči městu, které žádá o územní rozhodnutí, jako jeho zaměstnanci v závislém postavení.

Hradecký stavební úřad proto předal spis kvůli rozhodnutí o námitce Krajskému úřadu, který pak rozhodl, že primátor není z projednávání a rozhodování v tomto územním řízení vyloučen. Jenže proti tomu směřovalo odvolání k ministerstvu, které rozhodlo, že všichni pracovníci odboru hlavního architekta, stavebního odboru magistrátu, včetně jejich vedoucích, tajemnice magistrátu i primátor Zdeněk Fink, podjatí jsou.

Vedení magistrátu i jeho úředníci však považují rozhodnutí za neopodstatněné. Radnice se obává, že podobně se v budoucnu mohou zkomplikovat i jiné investice. 

Hořice zvažují, že kvůli obsáhlosti případu přijmou dalšího člověka (zdroj: ČT24)

Hořický stavební úřad je sedmkrát menší

Věcí se tak zřejmě budou zabývat úředníci v Hořicích, v úterý o tom nepravomocně rozhodl krajský úřad. Ten musel vybírat v rámci kraje, a navíc jen z těch úřadů, které správně sousedí s městem Hradec Králové. To ale zároveň znamená další zdržení oprav: úředníci v Hořících totiž budou muset nastudovat celý spis, který má asi čtyři tisíce stran.  

„Vzhledem k tomu, že agenda s tím spojená bude asi náročnější, tak uvažujeme o tom, že bychom přijali dalšího pracovníka,“ uvedl starosta Hořic Aleš Svoboda. „Budu to nejspíš dělat já: ale s tím, že práci, kterou jinak dělám normálně, tak budu převádět na své kolegy. Takže to bude zátěž pro všechny,“ dodává vedoucí hořického stavebního úřadu Gabriela Vaňkátová. Jen pro srovnání: úřad v Hořicích má oproti tomu hradeckému asi sedmkrát méně zaměstnanců.

Vizualizace - projekt revitalizace Velkého náměstí v Hradci Králové
Zdroj: ČT24

Kromě těchto sporů komplikovaly zahájení oprav také chybějící souhlasy vlastníků nemovitostí, které se nacházejí u náměstí. Hradecká radnice proto v roce 2012 vracela už získanou dotaci kvůli obavám, že se nestihne termín oprav.

Náměstí by mělo město opravit podle návrhu ARN studia architekta Jiřího Krejčíka. Jeho návrh dělí náměstí na část živou s parkováním, podloubím a restauracemi a na klidnější část odpočinkovou, které dominují církevní budovy na jižní straně.