Ředitelství silnic a dálnic navrhuje demolici nadjezdu nad D1 u Kamenice

Události v regionech: Spor o nadjezd nad D1 u Kamenice (zdroj: ČT24)

O nadjezdu nad dálnicí D1 na 126. kilometru rozhodne ministerstvo dopravy. Most je ve špatném stavu a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) navrhlo jeho demolici. Resort nařídil správní řízení. Lidé z okolních obcí silnici, která spojuje pravou a levou stranu dálnice, potřebují. Místo zchátralého mostu požadují nový, a to nejen pro pěší, ale i pro auta a zemědělskou techniku.

„U nadjezdů a mostních objektů se hodnotí sedmi stupni – ten sedmý už je havarijní, kdy hrozí potenciálně zřícení. Tento nadjezd je v šesté skupině, ve velmi vážném, špatném technickém stavu, ale ještě nehrozí bezprostřední zřícení. Nicméně ŘSD tím, že tento nadjezd je nad velmi frekventovanou dálnicí, nemůže a nebude čekat až na moment, kdy bude hrozit zřícení a my budeme muset zavřít D1. To si myslím, že by nebyl dobrý postup správce komunikací,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Most je nyní uzavřen. „Protože z technických důvodů už není způsobilý k tomu, aby se po něm pohybovala technika – o to hůř zemědělská těžká technika,“ zdůvodnila starostka městysu Kamenice Hana Krejčová (KDU-ČSL). Z mostu odpadávají kusy betonu. Zatím ne na D1, ale na svah, který je pod konstrukcí nadjezdu. Jenže i malé kusy betonu by mohly způsobit problém, pokud by spadly na projíždějící auto. Právě to si uvědomuje ŘSD, které podalo na ministerstvo dopravy návrh na demolici.

Podle Krejčové je nicméně most bezpečný pro chodce, cyklisty a nemotorová vozidla. I přesto, že je na místě zákaz vjezdu a betonový panel, auta se místem snaží projet. Svědčí o tom vyvrácená dopravní značka.

Zemědělci, kteří hospodaří na jedné i na druhé straně dálnice, museli dosud po objízdných trasách. Rozhodli se proto, že si mezi sebou smění pozemky. I tak ale okolní obce chtějí po demolici současného nadjezdu nový most. Sepsali petici. Ta míří na ministerstvo dopravy.

Jestli bude nový most, zatím resort ani ŘSD nechtějí komentovat – přiznávají ale, že ten současný ohrožuje bezpečnost silničního provozu. Most přes D1 stojí od sedmdesátých let. Třicet let trvaly spory, komu vlastně patří. Soud rozhodl, že vlastníkem není městys Kamenice. Jeho stav se ale stále zhoršuje i proto, že se o něj nikdo nestará.