Rath se pře se Slaným o nemocniční přístroje

Slaný - Středočeské město Slaný čeká už rok na 50 milionů korun z evropských fondů, za které chce splatit pořízené přístroje pro městskou nemocnici. Smlouvu o dotaci totiž blokuje hejtman Středočeského kraje David Rath; odmítá ji podepsat s tím, že přístroje jsou podle něj předražené. Spor s hejtmanstvím tak ohrožuje městský rozpočet, protože pokud Slaný bruselské peníze nedostane, bude muset splatit milionový úvěr z vlastních zdrojů.

„Nechal jsem si udělat nezávislou expertízu ceny. Město tuto zakázku realizovalo zhruba o 20 procent dráž, než je obvyklé,“ upozorňuje Rath. Vedení města dokonce poslal přehledovou tabulku, která srovnává ceny přístrojů městem vybrané firmy B. Braun Medical s jinou společnosti. Její název je ovšem na dokumentu začerněný, což vede Slánské k úvahám o existenci či neexistenci této firmy.

„I kdyby snad existovala firma, která to dokáže dát levněji – o čemž pochybuji – naprosto nechápu, proč se nepřihlásila do výběrového řízení, když bylo otevřené všem,“ konstatoval místostarosta Slaného Pavel Bartoníček. „Byla vybrána firma, která dala nejlevnější nabídku, čili naprosto nerozumím tomu, že by měla být předražená,“ reagoval na Rathovy výtky.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Podle Ratha je dohoda o hejtmanově podpisu možná jen tehdy, kdy by Slaný vyjednal s vítězným dodavatelem přístrojů snížení ceny na „obvyklou“ výši. S tím ale nesouhlasí radnice. „Vyhrál výběrové řízení s nejlevnější cenou zakázky. Na základě čeho by ještě zlevňoval? Na základě toho, že se jednoho dne pan doktor Rath vyspí a rozhodne se, že se mu zdá cena drahá?“ ptá se Bartoníček. Pokud Rath smlouvu nepodepíše, bude chtít Slaný podle místostarosty využít interpelace v Evropském parlamentu.