Psychiatrická nemocnice v Dobřanech láká mediky na stipendium

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech trpí nedostatkem lékařů (zdroj: ČT24)

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech na Plzeňsku stále nemá dost lékařů. Nejde jen o psychiatry a psychology, nedostává se jí ani internistů, neurologů nebo doktorů dalších specializací. Řešení do budoucna se dobřanská léčebna snaží zajistit ve spolupráci s plzeňskou Lékařskou fakultou. Medikům nabízí stipendium i náborový příspěvek.

V Psychiatrické nemocnici Dobřany pracuje Lenka Probst už šestnáct let, teď je primářkou jednoho z oddělení. Vnímá, že za posledních několik let pacientů přibylo. „Chodí k nám stále víc pacientů do ambulancí i po koronavirové krizi, i v souvislosti s aktuální politickou situací,“ řekla.

Kapacita nemocnice je jedenáct set lůžek, zařízení je druhé největší v Česku. Pracuje v něm osmdesát lékařů. Ale ani tento počet, jako v mnoha dalších zdravotnických zařízeních, nestačí. „Pro stávající stav lékařů je to velice náročné, obzvlášť pokud chceme zachovat kvalitu péče,“ poznamenal ředitel Psychiatrické nemocnice Dobřany Petr Žižka.

Stipendia a příspěvky

Nemocnice spolupracuje s Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Plzni. Studentům pátého a šestého ročníku nabízí stipendium ve výši deseti tisíc korun měsíčně. „Když k nám nastoupí absolvent, dostává bonus sto padesáti tisíc,“ řekl ředitel.

Atestovaný lékař pak až tři sta tisíc korun. Poptávka po psychiatrické péči je podle vedení Psychiatrické kliniky větší než nabídka. V celém Česku je aktuálně kolem dvanácti set psychiatrů.

„Druhá stránka té věci je, že psychiatrů je nejvíc v celé historii Československa a České republiky. Situace sice není dobrá, ale to pořád neznamená, že není nejlepší v historii této země,“ poznamenal přednosta Psychiatrické kliniky Lékařské fakulty UK Plzeň a Fakultní nemocnice Jan Vevera.