Přívalový déšť zaplavil Prahu i západní Čechy

Praha - Silné noční bouřky doprovázené prudkým a intenzivním deštěm způsobily v Praze a taky v západních Čechách lidem nemalé starosti a mnohamilionové škody. Voda se dostala do dvou stanic metra, zatopila řadu sklepů a výtahových šachet, někde dokonce úplně zastavila provoz. Meteorologové varují, že přívalové deště hrozí až do středy.

Nad Prahou řádila nejsilnější bouřka letošního léta. Voda nestačila odtékat kanály a rozlévala se do okolí. Dopravní podnik musel odklonit některé autobusové a tramvajové spoje. „V níže položených místech, jako například Zahradní město, byl i metr a půl vody,“ říká Jan Svoboda z Dopravního podniku Praha.

Ve stanicích metra Chodov a Českomoravská hasiči několik hodin odčerpávali vodu z vestibulů. Kvůli bezpečnosti byly tyto stanice uzavřeny. Před anesteziologicko-resuscitačním oddělením vinohradské nemocnice se vytvořilo obrovské jezero. Nemocnice proto nepřijímala. „Šest až sedm pacientů bylo přeloženo na jiné oddělení,“ dodává ředitel Marek Zeman.

Správce obchodního centra Chodov hlásí škody na majetku v řádu statisíců. Voda vyplavila nejen garáže, ale také dvě provozovny. Hypermarket proto zůstane z hygienických důvodů uzavřený minimálně do úterý. Zaplavených objektů bylo tolik, že se profesionální hasiči neobešli bez pomoci dobrovolných hasičů. "Za noc jsme měli 41 výjezdů, denní směna měla do této chvíle přes 20 případů,” doplňuje hasič Miloš Vorel.

Na západě Čech voda s bahnem zatopila sklepy rodinných domků a garáže v Hrádku u Sušice. Přívalový déšť smetl ornici z čerstvě zasetých polí, na pět hodin zneprůjezdnil hlavní silnici ze Sušice na Klatovy. Dva dny bude trvat, než se vyčistí komunikace, příkopy i kanály. Obec hospodařící s desetimilionovým rozpočtem, požádá o finanční pomoc Plzeňský kraj. Richard Kapsa z České pojišťovny odhaduje: „Celkové škody dosáhnou několika desítek miliónů korun.“

Silné bouřky se dají podle meteorologů očekávat až do středy. Na mnoha místech opět hrozí průtrže mračen.