Prázdné byty v Praze jsou problém, shodla se koalice. Vyšší daně ale jejich majitelům nehrozí

Pražská koalice překonala spor, který se týkal přístupu k prázdným bytům. Neproběhne plošná kontrola založená na odečtech elektroměrů, o které se dříve zmínil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a kterou kritizovala partnerská TOP 09. Zároveň koaliční lídři odmítli myšlenku vyššího zdanění prázdných bytů. Naopak by chtěli prostřednictvím daňových slev motivovat majitele k jejich pronajímání.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v minulém týdnu oznámil, že by chtěl vědět, kolik je v Praze prázdných bytů. Chtěl to zjistit z údajů od PRE o odečtech elektroměrů. Vzbudil tím nevoli svého koaličního partnera TOP 09, která je součástí Spojených sil pro Prahu.

Jejímu předsedovi a volebnímu lídrovi Jiřímu Pospíšilovi se nelíbil záměr jako takový ani to, že se o něm dozvěděl z médií. O plánu řekl primátor webu Aktuálně.cz. Server také napsal, že by majitelům neobývaných bytů hrozila vyšší daň z nemovitosti.

Vyšší zdanění ale nakonec nehrozí a na koaličním jednání padla i myšlenka na zjišťování, kde prázdné byty jsou, s pomocí údajů z elektroměrů. „Nebudeme nikoho šmírovat, nebudeme nikoho diskriminovat,“ ujistil předseda TOP 09 a lídr uskupení Spojené síly pro Prahu Jiří Pospíšil.

Stuchlík, Zelenka a Zábranský o nedostupnosti bydlení v Praze (zdroj: ČT24)

Místo vyšší daně návrh na slevy

Podle primátora Hřiba se koalice „shodla, že problém existuje a je ve starší i nové zástavbě“. „Budeme společně hledat způsoby, jak problém řešit pomocí pozitivních opatření, která mají motivovat k tomu, aby se v těch bytech bydlelo,“ dodal Hřib.

K těmto opatřením by podle něj měly patřit úlevy na dani z příjmu u pronájmů, případně u družstevního bydlení možnost podobných odečtů ze základu daně z příjmu jako u hypoték.

 Pospíšil původně hovořil o koaliční krizi. O úvahách o hledání prázdných bytů pomocí elektroměrů a vyšším zdanění jejich majitelů pak hovořil jako „o levicových experimentech, které měla v programu KSČM“. Hřib ale odmítl, že by Piráti o vyšším zdanění vážně uvažovali.

Podobně se již dříve vyjádřil i radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti). „Z naší strany žádný návrh nepadl,“ uvedl. Zábranský navíc upozorňoval, že pokud by měla PRE dodat údaje o spotřebě elektřiny, tak by šlo o plošné údaje z jednotlivých katastrálních území, nikoli o ukazování na to, které konkrétní byty jsou prázdné. „Chtěli jsme kvalifikovaně odhadnout, jak velký problém to je. Teď to nevíme, i když jsme se alespoň shodli na tom, že je to problém,“ dodal s tím, že v roce 2011 bylo podle Českého statistického úřadu v Praze neobydlených 45 tisíc bytů.

Prázdné byty nejsou hlavní problém. Na jednotném stavebním úřadu ale není jasná shoda

Podle koaličních politiků problémy s dostupností bydlení v Praze zdaleka nesouvisí jen s prázdnými byty, nejde ani o ten největší problém. „Především se jedná o odbrždění brownfieldů a urychlení stavebních řízení v Praze,“ připustil Zdeněk Hřib. Slíbil navýšení míst na stavebních úřadech a také měření, jak se dodržují lhůty. „Intenzivně také řešíme otázku městských bytů,“ dodal.

Podle primátora „se blížíme k cíli“ také v otázce vytvoření jednotného stavebního úřadu pro celou Prahu. Lídr sdružení Praha sobě Jan Čižinský ale naznačil, že pro vznik takového úřadu by se v koalici nemuselo najít dost hlasů. Sám má k takovému záměru vážné výhrady, protože si není jist, zda lze zaručit vysokou kvalitu práce jednotného stavebního úřadu.

„Pokud by byl špatný, tak by to bylo katastrofální řešení. Víme, jak fungují jednotlivé stavební úřady. Pokud bychom si nebyli naprosto jisti, že to pomůže, tak by to byl hazard s městem,“ varoval Čižinský.

Index cen bytů
Zdroj: ČSÚ

Podle předsedy výboru pro bydlení Pavla Zelenky (Praha Sobě) by se debata mohla vést i o tom, že by se město za některé skupiny nájemníků v soukromých bytech zaručilo. „Je problém dostat nespolehlivého nájemníka z bytu, to může vést některé investory k tomu, že raději nechají byt prázdný. Město  by se mohlo zaručit za některé zaměstnance, které potřebuje, ale kteří nedosáhnou na běžný nájem,“ navrhl v pořadu Události, komentáře Zelenka. 

Pražskou koalici tvoří Piráti, Spojené síly pro Prahu a sdružení Praha sobě. V opozici je ODS a ANO. Všech pět uskupení získalo v loňských volbách zhruba stejný počet hlasů – mezi 15 a 18 procenty – a jejich zastupitelské kluby mají podobnou sílu. Současná trojčlenná koalice má v zastupitelstvu výraznou většinu, v případě odchodu jedné ze stran by ji ale ztratila. Podle Pospíšila je ale nyní možná koaliční krize zažehnána.