Pracovník špatně přečerpával fenol, další dva na něj nedohlédli. Kvůli děčínské tragédii padla tři obvinění

Události v regionech: Policie obvinila tři zaměstnance děčínské chemičky kvůli úniku fenolu (zdroj: ČT24)

Kvůli loňskému úniku fenolu v Děčíně, po kterém zahynuli dva lidé, obvinila policie tři pracovníky firmy Chemotex, v jejímž areálu k úniku došlo. Podle policejní mluvčí Aleny Bartošové jsou obviněni z obecného ohrožení z nedbalosti.

Podle vyšetřovatelů přispěl k úniku nebezpečné látky pracovník firmy, který čerpal špatnou metodou a v rozporu s předpisy čerpání fenolu z autocisterny do zásobníku. Látka unikla z prasklé hadice. „Podle znalců je to pravděpodobný důsledek nepříliš vhodného způsobu připojování,“ upřesnila policejní mluvčí.

Spolu s ním policisté obvinili dva jeho nadřízené. Ti podle kriminalistů práci muže patřičně nekontrolovali. Ředitel Chemotexu Josef Urbánek se k obvinění nechtěl vyjádřit, protože o průběhu vyšetřování neměl žádné informace. Ujistil však, že firma po havárii přijala řadu bezpečnostních opatření. „Prasknutí hadice nezabráníme, ale máme bezpečnostní mechanismy takové, že by se podobná situace v budoucnosti neměla opakovat,“ zdůraznil.

Kyselina karbolová čili fenol unikla v průmyslovém areálu v Děčíně-Boleticích koncem loňského dubna. Fenol je silně leptavý a toxický. Po jeho úniku skončilo v péči lékařů sedmnáct lidí, kteří se fenolu buď nadýchali, nebo je látka poleptala. Jednoho z nich museli záchranáři na místě resuscitovat a později v nemocnici zemřel. Další člověk zemřel po necelém měsíci, během kterého jej naživu udržovaly přístroje.

Únik chemikálie nicméně ohrozil pouze lidi v průmyslovém areálu. Toxická látka se nedostala ven – ani do kanalizace nebo povrchových vod.

  • Jedovatá bezbarvá látka s dehtovým zápachem známá jako kyselina karbolová, karbol, benzenol. Chemický vzorec fenolu je C6H5OH.
  • Používá se k výrobě umělých hmot, nylonu nebo epoxidových lepidel. Vyrábí se z něj ale také kosmetika, léčiva nebo chemická čistidla. V minulosti sloužil jako dezinfekce.
  • Fenol není těkavý, je ale pro člověka toxický. Má leptavé účinky na všechny tkáně v těle. Do těla se snadno vstřebává kůží a plícemi. Poškozuje játra a ledviny a také dýchací a oběhový systém. Fenolové injekce používali za druhé světové války nacisté k zabíjení.