Požár autovraků v Kladně, při kterém se zranili dva hasiči, je pod kontrolou

V kladenské části Dubí v ulici U Borovin v areálu společnosti Kovošrot Group hořely autovraky. Podle mluvčí záchranné služby Moniky Novákové se při požáru zranili dva dobrovolní hasiči. Jeden skončil v kladenské nemocnici, druhý zůstal po ošetření na místě. Hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu, na místě zasahovalo až dvacet požárních jednotek s 32 cisternami. Mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková kolem 19:30 oznámila, že požár už je pod kontrolou. Limity nebezpečných látek v ovzduší překročeny nebyly, uvedl mluvčí kladenské radnice Vít Heral.

„Před dvanáctou hodinou jsme přijali hlášení o požáru autovraků v kovošrotu, na místě je šestnáct jednotek hasičů, hoří plocha o velikosti dvacet krát třicet metrů, do výšky pěti pater,“ řekla odpoledne Kereková. Později se počet zasahujících jednotek zvýšil na dvacet.

Oba zranění byli podle mluvčí záchranné služby Moniky Novákové hasiči. V jednom případě šlo o úraz končetiny, u druhého hasiče šlo o kolaps. Jeden z nich byl převezen do kladenské nemocnice, druhý zůstal po ošetření v místě požáru.  

Kouř bylo vidět nejméně v okolí deseti kilometrů od Kladna, avšak požár není v obytné zástavbě. Pro obyvatele Kladna nebyla vyhlášena žádná zvláštní opatření. Na místo přijela chemická laboratoř, která měří množství škodlivin v ovzduší.

„Podle laboratorního šetření nebyly překročeny žádné limity nebezpečných látek,“ informoval odpoledne mluvčí radnice. „Chemická laboratoř byla večer znovu na objížďce a opět nic nenaměřila. Po dohodě s magistrátem nicméně lidem bylo doporučeno neotvírat okna,“ uvedla kolem 19:30 Kereková.

Zvláštní stupeň požárního poplachu hasiči již snížili na třetí stupeň a do rána by ho měli snížit dále na druhý. Pokračují v likvidaci požáru, což potrvá zřejmě celou noc. Škoda byla vyčíslena na deset milionů korun. Příčina bude známá až v dalších dnech, protože vyšetřovatelé zatím nemohou vstoupit na požářiště.