Pošta vybrala kupce budovy na Pankráci a chystá sérii dalších prodejů. Nabídne i své ústředí

UDÁLOSTI: Česká pošta pokračuje v prodeji svých nemovitostí (zdroj: ČT24)

Česká pošta vydražila budovu, v níž sídlí její pobočka na pražské Pankráci. Prostory chce nicméně státní podnik využívat dál. Stejně tak počítá s tím, že bude dál poskytovat své služby na hlavní poště na Novém Městě, i když palác, v němž pošta sídlí, se chystá rovněž prodat. Vedení pošty je přesvědčeno, že se podniku vyplatí si prostory pronajímat.

Komu Česká pošta prodala budovu v ulici Na Strži na pražské Pankráci, není známo. Zatím není ani zřejmá přesná částka, kterou za sedmipatrovou budovu na ploše sedmi tisíc metrů čtverečních utrží. Mluvčí pošty Matyáš Vitík uvedl, že celkově to bude necelých 400 milionů korun, které ale dostane nejenom za budovu, ale také za další pozemky a garáže, které prodávala zvlášť.

Vyvolávací cena budovy byla 310 milionů korun. Detaily o prodeji by měly být známé do měsíce, kdy se projeví v katastru nemovitostí.

„Bylo tam několik zájemců. Že se dražba uskutečnila a že našla nemovitost svého vítěze, svědčí o tom, že cesta, kterou jsme se vydali, je správná,“ řekl po dražbě mluvčí pošty Matyáš Vitík. Peníze, které pošta z prodeje budovy bude mít, by podle něj měly pomoci stabilizaci podniku a rozvoji jeho služeb.

Jisté také je, že novým majitelem budovy nebude Praha. Ta se podle radního pro bydlení Adama Zábranského (Piráti) do aukce nepřihlásila, vedení města se nelíbily podmínky. „Jsou nastaveny hodně v neprospěch budoucího nabyvatele,“ uvedl. Počátkem týdne hovořil o výzvě, aby pošta dražbu zrušila a podmínky upravila, to se ale nestalo. Jedním z problémů pro město byla i ambice pošty zůstat v budově ještě patnáct let v nájmu, případně se přestěhovat do podobně velkých prostor v okolí, kdyby se původní budova zavřela kvůli rekonstrukci.

Prodej pankrácké budovy byla ovšem pro Českou poštu jen rozcvička před ještě větší transakcí, kterou by měl být prodej jejího ústředí – hlavní pošty v centru Prahy. I tu chce podnik dál využívat jako nájemník. Novorenesanční palác z 19. století stojí na lukrativní adrese v Jindřišské ulici a státní podnik se chystá prodat jej obálkovou metodou. Při prodeji bude mít výhodu hlavní město, které bude moci dorovnat nejvyšší nabídku.

Kromě dvou významných pražských budov pošta prodává v elektronických aukcích i další nemovitosti a pozemky po celé republice. Zatím jich nabízí celkem patnáct, nejvíce jich je v Plzeňském kraji. Dražit se mají v nadcházejících týdnech. Dalších patnáct aukcí Česká pošta připravuje. Zbavit se chce jednak prázdných budov, kde fungovaly již zrušené pobočky, jednak i stále využívaných nemovitostí, které si pak pronajme a bude v nich mít pobočky dál. Z prodejů chce ztrátový podnik získat až dvě miliardy korun.