Poruba odkoupila část Oblouku. Unikátní bytový dům chce zrekonstruovat

Ostravský městský obvod Poruba odkoupil od soukromé společnosti Residomo, která je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku, majetkový podíl v bytovém domě Oblouk. Jde o jednu z nejznámějších staveb socialistického realismu. Za 128 bytových jednotek obvod zaplatí 129 milionů korun. Obě strany v pondělí podepsaly kupní smlouvu.

„Městský obvod Poruba se rozhodl vlastnický podíl nakoupit především proto, že to dává význam z hlediska kulturní památky, kterou by rád upravil. Oblouk je v neutěšeném stavu a my máme i spoustu dalších projektů, které navazují na jádrové území, ve kterém se Oblouk nachází,“ okomentovala kontrakt starostka Lucie Baránková Vilamová (ANO).

Poruba podle ní chce navrátit památce původní význam. V příštím roce plánuje připravit projekt rekonstrukce, která by mohla začít už závěrem roku, vše by mohlo být hotovo v roce 2022.

Radnice získala na odkup úvěr 300 milionů korun. Je určen na nákup domů, jejich rekonstrukci a mimo to i na financování výstavby Komunitního domu pro seniory v Dělnické ulici. „Úvěr je koncipován tak, že převážná část se bude splácet z výnosů domů. Díky tomu nebude muset dojít k omezení dalších strategických projektů, které máme na další roky připraveny,“ doplnila starostka.

Majetkové vztahy v Oblouku byly poměrně spletité a objekt měl tři vlastníky. Stavbu v podstatě tvoří tři domy. Objekt s číslem popisným 511, který je nejblíže k Dělnické ulici, patřil společnosti Residomo. Číslo popisné 500, tedy dům s věžičkou u nábřeží SPB, je v majetku bytového družstva. Zbývajících deset vchodů má číslo popisné 501 a ideální majetkový podíl v nich mělo Residomo a Poruba. Obvod tak získal části, které dosud patřily Residomu.

Podle Baránkové Vilamové už obvod jedná o spolupráci i s bytovým družstvem, protože chce, aby se objekt opravil celý. „Už jsme v kontaktu a ladíme možnosti spolupráce na celé rekonstrukci. Diskutujeme o tom, že bychom družstvu chtěli nabídnout jakousi formu bezúročné půjčky,“ doplnila.

obrázek
Zdroj: ČT24

Residomo musí přispět na infrastrukturu

Podle slov generálního ředitele společnosti Residomo Jana Rafaje je transakce výjimečná, protože firma své byty běžně neprodává. Zaujal ji ale záměr obvodu památkový objekt renovovat. Rafaj zdůraznil, že v případě komerčního prodeje by cena podle něj byla o několik desítek milionů vyšší.

Residomo se zavázala, že část kupní ceny vrátí zpátky do obvodu a v následujících třech letech tam vloží do rekonstrukcí, oprav a rozvoje bytového fondu devadesát milionů korun. Porubě dá také peněžitý dar tři miliony korun na rekonstrukci komunikací.

obrázek
Zdroj: ČT24

Společnost vlastní v Moravskoslezském kraji přes 43 tisíc bytů, v nichž bydlí na 90 tisíc lidí. Residomo získala bývalé hornické byty od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu s těžební společností OKD.

V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržní ceny. Byty neprodávala a v roce 2015 změnila majitele celá firma. Residomo patří britské realitní společnosti Round Hill Capital a americké investiční společnosti Blackstone.