Poruba chce získat Oblouk. Stavba je klenotem socialistického realismu v Česku

Ostravský městský obvod Poruba chce do svého majetku získat bytový dům Oblouk, který je jednou z nejznámějších staveb socialistického realismu v Česku. Objekt má hned několik majitelů a městská část by chtěla být jediným správcem. Celou lokalitu chce upravit a vrátit jí původní význam.

Majetkové vztahy v Oblouku jsou podle mluvčího městské části Poruba Martina Otipky v tuto chvíli velmi komplikované. Oblouk tvoří tři domy, objekt, který je nejblíže k Dělnické ulici, patří společnosti Residomo. Dům s věžičkou u nábřeží Svazu protifašistických bojovníků je v majetku bytového družstva a ve zbytku mají podíl firma Residomo a Poruba.

Pohled na dům Oblouk a vznikající zástavbu v Porubě v roce 1958
Zdroj: ČTK/Karel Mevald

Městský obvod chce od společnosti Residomo získat spoluvlastnický podíl v bytovém domě s číslem popisným 501 a koupit bytový dům s číslem 511 včetně všech přilehlých pozemků. Celkově se jedná o 128 bytů. Nabídková prodejní cena od společnosti Residomo je 129 milionů korun.

Oblouk je unikát, objevil se třeba na poštovních známkách

„Oblouk je brána do Poruby a symbol našeho městského obvodu. Zaslouží si, aby vypadal důstojně. Pokud se nám podaří byty majetkově scelit, můžeme přistoupit k rekonstrukci, celou lokalitu pozvednout a vrátit jí její původní funkčnost a význam,“ řekla starostka Lucie Baránková (ANO).

Dům s věží - nejvýraznější stavba komplexu Oblouk v Porubě (1958)
Zdroj: ČTK/Karel Mevald

Oblouk je jediná stavba Poruby, která se dostala i na poštovní známky. Jeho oprava by mohla stát až 145 milionů korun, na práce si chce městský obvod vzít úvěr. Zastupitelstvo už požádalo město o úvěr ve výši 300 milionů, peníze by měly pokrýt i opravu domu v Dělnické ulici, kde má vzniknout Komunitní dům pro seniory.

„Úvěr je koncipován tak, abychom jeho převážnou část mohli splácet z nájmů nově nabytých bytů a neomezili tím další důležité projekty, které chceme v souladu s naším strategickým plánem v následujících letech realizovat,“ dodala starostka. 

Firma by měla investovat víc peněz do oprav svých domů

Cílem městského obvodu také je, aby společnost Residomo část finančních prostředků získaných prodejem investovala do oprav některých svých objektů v Porubě. Residomo (dříve RPG Byty) vlastní v Moravskoslezském kraji více než 43 tisíc bytů, ve kterých bydlí asi 90 tisíc lidí.

Společnost RPG Byty získala bývalé hornické byty od své mateřské firmy RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu s těžební společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. K prodeji ale nedošlo, firma nakonec před čtyřmi lety změnila majitele. Residomo teď patří britské realitní společnosti Round Hill Capital a americké investiční společnosti Blackstone.