Politici z Frýdku-Místku jsou před soudem kvůli čištění příkopů

Celkem čtrnáct bývalých i současných radních Frýdku-Místku včetně primátora Michala Pobuckého z ČSSD se zodpovídá před soudem z předražených zakázek na čištění a hloubení příkopů z roku 2010. Patnáctým na lavici obžalovaných je vedoucí úředník. Podle obžaloby způsobili městu škodu přes šest milionů korun.

Státní zástupce Ladislav Hradil vychází v obžalobě především z porovnání ceny za čištění příkopů v roce 2010 s předchozím rokem, kdy je město nechalo vyčistit čtyřikrát levněji. Cena 1500 korun za metr, se kterou tehdejší vedení města souhlasilo, byla podle něho evidentně předražená. „Obžalovaní nejednali s penězi daňových poplatníků jako řádní hospodáři,“ uvedl státní zástupce.

Cena byla čtyřikrát vyšší než rok předtím

Už ze zkušenosti z předchozího roku jim podle něho muselo být jasné, že úpravy kolem cest šlo udělat hospodárněji. Zdůraznil také, že práce zadali externím firmám, přestože město má vlastní společnost Technické služby, která zajišťuje právě čistění města. Tu ale radní vůbec neoslovili.

Reportáž: Začal soud s vedením Frýdku-Místku

Hradil obžalovaným také vytýká, že rozhodovali, aniž měli potřebné podklady. „Chyběla základní zákonná podmínka, a to předběžná finanční kontrola,“ uvedl státní zástupce, který muže obžaloval ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinností při správě cizího majetku.

Mezi obžalovanými je bývalý sociálnědemokratický primátor Petr Cvik, jeho předchůdkyně a také bývalá senátorka Eva Richtrová nebo současný primátor Michal Pobucký, který byl už v té době také ve vedení města.

Všichni obžalovaní odmítají vinu

Všichni vinu odmítají. „V trestním spise jsou tři znalecké posudky, z toho dva říkají, že žádná škoda nevznikla. Pouze podle toho, který nechala vypracovat policie, byla cena nadsazena," uvedl Pobucký, který je obžalovaný i v další projednávané kauze. Spolu s ředitelem městské policie Milanem Sněhotou se zodpovídá z podílu na nezákonném zahlazování pokut za dopravní přestupky.

Dalším obžalovaným je Ivan Vrba z KSČM, který byl v roce 2010 radním. „Odhlasovali jsme nejlevnější z nabídek,“ odmítl vinu i on. Jako poslední byla v případu obviněna bývalá senátorka za ČSSD Eva Richtrová. Policie čekala na skončení jejího funkčního období v minulém roce. Senát ji předtím odmítl zbavit imunity.

  • Devět obžalovaných včetně bývalého náměstka primátora Dalibora Hrabce a ředitele městské policie Milana Sněhoty se zodpovídá z manipulace s veřejnými zakázkami za 12 milionů, které byly podle obžaloby šité na míru vítězi. Přelíčení pokračuje.
  • Osm lidí včetně šéfa městské policie Milana Sněhoty a primátora Michala Pobuckého je obžalováno z údajně protekčního řešení dopravních přestupků některých lidí. Soud pokračuje.

Richtrová už dříve také uvedla, že rada vybírala z nabídek šestnácti firem a zvolila tu nejlevnější. Podle ní obžaloba zpochybňuje celý systém fungování obcí. „Může to potkat představitele kterékoliv z více jak šesti tisíc obcí České republiky,“ prohlásila Richtrová. Věří, že soud bude případ posuzovat objektivně a osvobodí je.

Vedle této věci a kauzy dopravních přestupků se soud zabývá i dalším podezřením z nezákonného rozhodování na frýdecko-místeckém magistrátu. Jde o zakázky za dvanáct milionů, které byly podle žaloby šité na míru vítězům. Mezi obžalovanými je šéf městské policie Milan Sněhota nebo bývalý náměstek primátora za Věci veřejné Dalibor Hrabec. Ten je obžalovaný i v právě projednávaném případu.