Policie: Žena slibovala párům náhradní mateřství, podvedla jich na dvě desítky

Bývalá zdravotní sestra z Olomouce podvedla podle policie na dvě desítky párů z celé republiky, kterým slibovala náhradní mateřství. Inkasovala za to částky v rozmezí od deseti do padesáti tisíc korun. Dítě ale nikomu na svět jako náhradní matka nepřivedla. Podvedené páry tak podle vyšetřovatelů připravila nejen o peníze, ale i o naději, mnohdy na ni spoléhaly jako na svou poslední šanci mít potomka.

Na stopu falešné náhradní matky se policisté dostali díky svým zdrojům. Dozvěděli se, že pár z Novojičínska byl podobným způsobem podvedený. Kontaktovali jej a zjistili informace, které vedly k zahájení vyšetřování. „Co do počtu poškozených je tento případ v rámci Česka ojedinělý,“ poznamenal ředitel novojičínských policistů Tomáš Kvíčala. Žena podle kriminalistů podvedla celkem třiadvacet párů.

Policisté ocenili odvahu prvního páru, který se rozhodl spolupracovat. Právě s jeho pomocí se jim podařilo sérii podvodů zastavit. „Získali jsme číslo bankovního účtu, kam poslali peníze,“ prozradil kriminalista Pavel Kulajta. Dodal, že ve spolupráci s bankou na účtu vyšetřovatelé našli další podezřelé transakce. Postupně tak kontaktovali i další poškozené.

Vystupovala seriózně a fundovaně

Policisté informovali, že žena postupovala od roku 2021 vždy stejně. Zájemce o náhradní mateřství hledala prostřednictvím diskusních fór na internetu. Nabízela jim své služby za celkovou částku tři sta tisíc korun, což byla podle kriminalistů dobrá cena. „Vystupovala vždy seriózně a fundovaně. Využívala k tomu i své vzdělání,“ podotkl Kvíčala.

Žena byla v kontaktu postupně i se čtrnácti reprodukčními klinikami v Česku. Několikrát se podrobila lékařskému vyšetření, zda je vhodná pro náhradní mateřství. Ve třinácti případech podstoupila i asistovanou reprodukci. Těhotná ale byla jen jednou. Nakonec ale potratila. Policisté dokazují, že šlo o cílený podvod tím, že často žena náhradní mateřství slibovala i několika párům najednou. Jednala s nimi v rozmezí dnů či hodin. A společně s nimi navštěvovala reprodukční kliniky. Ty mezi sebou nejsou propojené, proto nevzniklo podezření, že jde o podvod.

Když dostala peníze, přestala komunikovat

V okamžiku, kdy žena od párů inkasovala první peníze, přestala s nimi podle kriminalistů komunikovat. Když se ji některému z klientů nakonec podařilo kontaktovat, tvrdila, že rodit nemůže. „Uváděla, že je nemocná. Často také tvrdila, že se musí starat o nemocného člena rodiny. Cílem bylo se poškozeným vyhnout a nevracet peníze,“ popsal Kvíčala.

Kriminalisté ženu obvinili z podvodu. Pokud bude odsouzena, ve vězení může strávit až osm let. Vyšetřována je na svobodě. „Žena se úplně nepřiznala. Pouze uvedla, že z minulosti ví o některých svých pochybeních,“ doplnil Kulajta.