Policie po zásahu v libereckém dopravním podniku obvinila devět lidí, tři zůstávají zadrženi

Policie kauzu libereckého dopravního podniku, kde ve čtvrtek zasahovala, prošetřuje pro šest trestných činů včetně poškození finančních zájmů Evropské unie a podplácení. Celkem policie obvinila devět lidí, z toho tři jsou stále zadržení. Bez dalších podrobností to uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

„Trestní stíhání se vede pro trestné činy podplácení, přijetí úplatku, legalizace výnosu z trestné činnosti, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, poškození finančních zájmů EU a porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ uvedl Ibehej. Věc dozoruje krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem. „Více informací poskytovat nebudeme,“ dodal Ibehej.

Nedostupný je od čtvrtka telefon generálního ředitele DPMLJ Luboše Wejnara i předsedy představenstva Pavla Šulce. „Co se týče řízení provozu a podniku dovnitř, tak generálního ředitele zastupuje ekonomický ředitel Milan Červenka a co se týče statutárního zastoupení, tak já jsem převzal pravomoci a povinnosti předsedy představenstva,“ uvedl místopředseda představenstva DPMLJ Jiří Řimánek. 

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu si přišli ve čtvrtek pro dokumenty do sídla společnosti BusLine, která zajišťuje dopravu na části autobusových linek v Libereckém kraji, a v Dopravním podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou.

„Měli jsme asi patnáctiminutovou návštěvu, kdy si přišli pro dvě věci, vzali si je a odešli. Předložili požadavek, naši lidé jim vydali, co chtěli. Nejsme schopni z toho nic vydedukovat,“ řekl o policejním zásahu předseda představenstva BusLine Radek Chobot.

Mluvčí dopravního podniku Martina Poršová přítomnost policistů potvrdila, ale neřekla, o co se zajímali. Podle informací ČT se však policie zajímala právě o ředitele dopravního podniku Luboše Wejnara.