Policie zasahovala na liberecké radnici kvůli zakázkám na opravu silnic. Obvinila sedm lidí

Události v regionech: Obvinění po policejním zásahu v Liberci (zdroj: ČT24)

Policie po úterním zásahu na radnici v Liberci vyšetřuje tři věci. V jedné, která souvisí se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací, obvinila šest osob. Z nich je jednou úředník libereckého magistrátu. Ve druhé věci čelí obvinění kvůli podezření z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby jeden člověk a ve třetí kauze zatím nikdo obviněn nebyl.

„O případných návrzích na vzetí některého z obviněných do vazby bude rozhodnuto dnešního dne v pozdních odpoledních či večerních hodinách,“ řekla ve středu náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová.

Podle informací Deníku N a ČTK je mezi prověřovanými osobami náměstek primátora Petr Židek (ODS). Primátor Liberce Jaroslav Zámečník (SLK) ve středu agentuře řekl, že dočasně převzal agendu, kterou měl Židek na radnici na starost. O dalším postupu bude podle něj koalice na radnici jednat až po oficiálním vyjádření policie nebo státního zastupitelství.

Kauzu spojenou se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací dozoruje Okresní státní zastupitelství v Liberci. Šest zadržených osob čelí obvinění pro trestné činy zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, přijetí úplatku, podplacení, zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

„Jednou z obviněných osob je úředník Magistrátu města Liberce, kterému za tuto trestnou činnost hrozí trest odnětí svobody ve výměře tři léta až deset let. Trestná činnost souvisí se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací v majetku Statutárního města Liberce. V jednom případě byl skutek spáchán v souvislosti se zadáním veřejné zakázky Města Smržovka,“ uvedla Doušová.

Obviněným z libereckého magistrátu je vedoucí odboru správy veřejného majetku. Podle Zámečníka vedením tohoto odboru zatím pověřili vedoucí jednoho oddělení.

Redaktorka ČT Barbora Silná k zásahu na liberecké radnici (zdroj: ČT24)

Další dvě kauzy dozoruje liberecká pobočka krajského státního zastupitelství. V jedné byl omezen na svobodě a obviněn ze zločinu přijetí úplatku a zločinu zneužití pravomoci úřední osoby jeden člověk.

„Za tuto trestnou činnost hrozí obviněnému trest odnětí svobody ve výměře pět roků až dvanáct let. Jedná se o trestnou činnost korupčního charakteru související se zneužitím veřejné funkce k získání prospěchu či informační výhody pro jiné subjekty v souvislosti s majetkovými operacemi Statutárního města Liberec,“ popsala Doušová.

Policisté na radnici zajistili bedny s listinami

K třetí kauze podle ní zatím nelze nic sdělit. „Probíhají úkony trestního řízení, přičemž žádná osoba doposud nebyla obviněna a za dané procesní situace není možné v této naposledy uvedené věci podat žádné další podrobnější informace,“ dodala.

Soud zatím žádného z obviněných do vazby neposlal. Podle informací ČT by měl o vazbě rozhodnout ve středu ve večerních hodinách.

Policie si v souvislosti s vyšetřováním korupční kauzy v úterý odvezla z historické budovy radnice v Liberci bedny listin a dalších dat. Na radnici byli policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) po celý den, odjeli až po 21:30, řekl Zámečník. Kromě magistrátu zasahovali také v budově S Tower, kterou vlastní stavební firma Syner Group. Mluvčí Syneru Ondřej Paclt zásah policie sice potvrdil, nic bližšího ale nesdělil.

Policisté také zasahovali doma u Židka a náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj). „Jiří Šolc pouze vydával vysvětlení policii. Obviněn nebyl,“ podotkla redaktorka ČT Barbora Silná. V kauze se podle ní spekuluje o dalších jménech, ta však státní zástupkyně potvrdit nechtěla.