Pokorná Jermanová pro ANO získala střed Čech, chce pravicovou koalici

Krajské volby ve středních Čechách vyhrálo hnutí ANO vedené místopředsedkyní dolní komory Jaroslavou Jermanovou, když získalo necelých 21 procent hlasů. S relativně těsným odstupem dvou procent ho následují Starostové a nezávislí, s nimiž už vítěz zahájil jednání o koalici. Dosud vládnoucí ČSSD, která skončila třetí, naopak hrozí odchod do opozice; Pokorná chce totiž vytvořit pravicovou koalici.

Co se sociální demokracii podařilo i krátce po zadržení Davida Ratha s miliony v krabici od vína, nedokázala podruhé opakovat. Zatímco na podzim 2012, pár měsíců po zatčení vlastního hejtmana, dokázala ČSSD v hlasování obstát a s necelými dvaadvaceti procenty už podruhé ve středních Čechách zvítězit, v letošních volbách skončila až na třetím místě.

V nejlidnatějším kraji republiky kandidátku vedenou hejtmanem Milošem Peterou podpořilo jen necelých čtrnáct procent voličů, a v pětašedesátičlenném krajském zastupitelstvu tak ČSSD přijde prakticky o polovinu mandátů – z dvaceti se propadla na jedenáct. Středočeši totiž volili ženy.

Body pro Jermanovou a „jadernou babu“

Pokud budu hejtmankou, položím svůj mandát ve Sněmovně. Tohle rozhodnutí jsem udělala v okamžiku, kdy jsme se postavila do čela kandidátky.
Jaroslava Pokorná Jermanová

Místopředsedkyně hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová, která byla jedničkou na středočeské kandidátce, dokázala pro své uskupení získat ve středních Čechách podporu 20,77 procent hlasů. Do řídících krajských orgánů přitom nemíří poprvé, v letech 2004–2008 vykonávala funkci krajské zastupitelky, tehdy ovšem ještě za vládnoucí občanské demokraty.

Srovnatelný výsledek jako Babišova formace si ve středu Čech připsali také Starostové a nezávislí, kteří na rozdíl od uplynulého volebního období nekandidovali s Kalouskovou a Schwarzenbergovou TOP 09. Jako hlavní tahák kandidátky, již vedl kolínský starosta a místopředseda hnutí Vít Rakušan, se ukázala šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „Jaderná baba“, jak Drábovou překřtily stranické billboardy, Rakušana díky preferenčním hlasům předskočila až na první příčku.

A společná „dámská koalice“ se momentálně jeví i jako pravděpodobné povolební uspořádání. „První jednání proběhlo se STANem, jsou druzí na pásce. Dohodli jsme se, že chceme vytvořit koalici, která bude funkční a stabilní,“ oznámila Pokorná Jermanová večer po oznámení výsledků.

ANO o ČSSD nestojí, chce pravicovou vládu

Případná vláda Starostů a ANO ale v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nebude držet většinu, pokud nepřibere ještě jednoho koaličního partnera – a v tu chvíli přicházejí na řadu další strany, které získaly voličskou podporu:

Občanská demokracie vedená stranickým místopředsedou Martinem Kupkou si pohoršila a skončila čtvrtá s třinácti procenty hlasů a deseti křesly, ještě větší debakl pak (podobně jako v jiných krajích) zaznamenali komunisté. Voličská podpora byla poloviční a místo pětiny voličů je podpořila jen desetina. Poslední úspěšnou stranou je pak TOP 09 s 6,5 procenty hlasů a pěti mandáty.

A právě pravicové subjekty, jakkoliv se s nimi na celostátní úrovni pře šéf hnutí Andrej Babiš, mají šanci zasednout do vedení. Pokorná Jermanová totiž sice uvádí, že bude o spolupráci mluvit se všemi, jedním hlasem ale dodává, že o levicové strany, včetně vládního partnera ČSSD, nestojí.

„Byla bych ráda, pokud bychom se domluvili se STANem a s některou ze stran na pravé straně politického spektra. Osm let vládla levá strana a ukázalo se, že to nefunguje. Nepředpokládám, že bychom šli touto cestou,“ prohlásila s tím, že na pravici nevidí ani programové rozpory, zatímco levice údajně odmítá požadavek transparentnosti a strategického rozhodování.

Pokorná Jermanová (ANO): Ve středních Čechách chceme pravicovou koalici (zdroj: ČT24)