Pavilon O kolínské nemocnice je v novém. Rekonstrukce se zdržela o desetiletí, týkala se jí Rathova kauza

Hotová je rekonstrukce pavilonu O kolínské nemocnice. Sídlí v něm ORL, cévní chirurgie, část interního oddělení a odborné ambulance. Byla to zakázka, která hrála významnou roli v někdejší kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Kvůli tomu se rekonstrukce výrazně zdržela, stavební práce začaly až v roce 2022. Středočeský kraj za rekonstrukce včetně mobiliáře a zdravotnické technologie zaplatil 222 milionů korun.

Rekonstrukce spočívala zejména ve stavebních úpravách mezi druhým a pátým patrem, týkala se také střechy, vznikla nadzemní spojovací chodba, která propojuje pavilony O a L, nové venkovní požární schodiště a výtah. V rámci prací přibylo v nemocnici také parkoviště.

Podle předsedy představenstva Petra Chudomela byla rekonstrukce nezbytná, pavilon O byl již velmi zastaralý. „Byl postaven v roce 1950 a od té doby neprošel prakticky žádnou větší rekonstrukcí. Nové prostory byly navrženy tak, aby co nejvíce vyhovovaly současným trendům. Spokojeni budou určitě jak pacienti, tak personál. Je to další završená etapa modernizace kolínské nemocnice,“ uvedl.

Středočeský kraj zaplatil za stavební práce 207 milionů korun, mobiliář a nová zdravotnická technologie přišly na dalších 15 milionů korun. Kraj peníze získal z úvěru Evropské investiční banky.

Rekonstrukce měla velké zpoždění. Původně ji nemocnice plánovala před více než deseti lety, počítala tehdy s evropskými dotacemi. Kvůli korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha ale peníze nedostala. „Nebyly nám vyplaceny, vůbec se nezačalo rekonstruovat,“ podotkl Chudomel.

Rath byl odsouzen ve dvou větvích korupční kauzy kolem zmanipulovaných zakázek ve Středočeském kraji. Zakázka na rekonstrukci pavilonu O je součástí druhé větve kauzy, spadají do ní také zakázky na výstavbu pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a dodávky sanitek pro záchrannou službu.

Od loňského července prochází v kolínské nemocnici rekonstrukcí také pavilon E, kde sídlí oční oddělení. S dokončením se počítá na konci léta, podle dřívějších informací hejtmanství náklady na stavební práce včetně technologie dosáhnou téměř 147 milionů korun.