Miniatura u Slatiňan je ve špatném stavu. Kočičí hrádek čeká oprava

Město Slatiňany na Chrudimsku letos opraví Kočičí hrádek, miniaturu středověkého hradu. Nejdřív ale potřebuje vyjádření památkářů, řekl starosta Ivan Jeník (SNK-ED). Zmenšenina vyrostla v lese nedaleko slatiňanského zámku na přelomu 19. a 20. století, hrály si v ní děti šlechtického rodu Auerspergů i děti z okolí. Dodnes je volně přístupná.

„Je hodně využívaná, hodně tam lezou děti. Začala se loupat barva, začalo to být v unaveném stavu. Poslední oprava se dělala hodně před lety, když stavbu poničili vandalové, snažili se strhnout věžičku,“ řekl Jeník.

Opravy byly připravené, stavební firma postavila lešení. Na čas se ale práce zastavily, protože radnice ještě čeká na vyjádření památkářů. Zhodnotí postup oprav a zvolenou barevnost nátěrů. Starosta věří, že opravy za několik desítek tisíc korun se podaří udělat kvůli začínající turistické sezoně co nejdřív. „Má se odstranit stará barva, napenetrovat zdi, vyspárovat praskliny a impregnovat proti vodě a znovu natřít,“ řekl Jeník.

Slatiňany připravují opravu Kočičího hrádku
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Oprava přijde téměř po dekádě

Hrádek město naposledy opravovalo v roce 2012, kdy ho poničili vandalové, předtím pak v roce 2003. Kočičí hrádek nechala nejen pro své děti postavit v letech 1898 až 1901 kněžna Vilemína Auerspergová. Miniatura zděného středověkého sídla ovlivněná romantismem stojí na křemencové skalce.

Auerspergové vlastnili slatiňanský zámek, měli ho jako svou venkovskou rezidenci. Postupně ho modernizovali, stavební úpravy se dochovaly do současnosti. Zámek měl moderní kuchyni, ústřední topení nebo výtah na jídlo. Majitelé ho užívali do roku 1945, kdy byl zámek zestátněn na základě Benešových dekretů.

Zámek Slatiňany
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK