Pardubice získají zpět Masarykova kasárna

Pardubice – Dlouholetý spor o Masarykova kasárna mezi státem a Pardubicemi pravděpodobně skončí bezplatným převodem opuštěného areálu na město. Podle primátorského náměstka Martina Bílka to umožní změna zákona o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví obcí. Předání už město dojednalo s ministerstvem obrany.

Aby se k Masarykovým kasárnům Pardubice dostaly, musí do konce března podat žádost, vláda o ní do září rozhodne. Vzhledem k úspěšnému jednání s ministerstvem věří pardubický magistrát, že jeho dlouholetá snaha bude konečně úspěšná. „Od 1. ledna 2014, pokud se nic nestane, by kasárna měla být v majetku města,“ těší se náměstek Bílek.

Co bude s Masarykovými kasárny dál, ale město neví. Někdejší plány na bytovou výstavbu zřejmě magistrát zavrhne, protože jich je už nyní ve městě nadbytek. Stejně tak se někdejší vojenské prostory nepromění v justiční palác, pro sídlo krajského soudu už je určeno jiné místo. Je proto možné, že se areál v městském vlastnictví dlouho „neohřeje“ a záhy přejde do soukromých rukou.

Masarykova kasárna o rozloze asi deset hektarů patřila městu do 1. ledna 1950, potom je stát vyvlastnil. Radnice má historické dokumenty, které dokládají jejich vlastnictví, nesplnila však všechny zákonné podmínky, aby se město automaticky stalo majitelem objektu. Radnice zvažovala, že se pokusí domoci získání areálu určovací žalobou, nakonec se vše podařilo vyřešit jinak. Zcela opuštěn je areál od roku 2011, město se o něj začalo zajímat již o rok dříve.