Pardubice mají první školu se zelenou střechou. Přibýt mají další

Události v regionech: Pardubice mají první školu se zelenou střechou (zdroj: ČT24)

Pardubice mají první školu se zelenou střechou. Je to areál se základní školou na sídlišti Dubina. Trávnatý porost střechy má zajistit především snížení teploty ve třídách během horkých dnů, ale bude plnit i funkci estetickou.

V celé pardubické Dubině přibývá v poslední době zeleně. Nyní tomu významně napomohla i škola, respektive tři školní pavilony. Jsou na nich tři tisíce metrů čtverečních koberce z rozchodníků, tedy suchomilných bylin s dužnatými listy, které zadržují vodu.

„V počáteční fázi je to potřeba zalévat. Až se to uchytá, mělo by to být skoro bezúdržbové,“ nastínil ředitel ZŠ Montessori Pardubice Jan Václavík. Od nového zeleného zastřešení si slibuje příjemnější prostředí v horních prostorách, které se podle ředitele v létě přehřívají. „Doufáme, že poklesne vnitřní teplota o jeden až jeden a půl stupně,“ podotkl. V zimě by zase měla střecha pomoci s izolací.

Střecha má i estetickou funkci. Pod okny ji rozkvetlou uvidí lidé z okolních domů. V Pardubicích je to zatím pilotní projekt. O budoucnosti rozhodne léto příštího roku a výsledky měření.

Vedení města doufá, že by mohla zeleň pomoci proti oteplování prostředí. „Všichni víme, že se nám otepluje město, takže připravujeme projekty zelených střech i na dalších budovách. Nebližší bude rekonstrukce školky v Teplého ulici na Dukle,“ uvedla náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO).

Také u sousedů v Hradci Králové otevřeli zahradu s učebnou na střeše nového pavilonu základní školy. A hledají další střechy, které mohou ozelenit.