Panelový dům v Janově vyrábí vlastní elektřinu. Nájemníci tak ušetří

Události v regionech: Dům v Janově vyrábí vlastní elektřinu (zdroj: ČT24)

Panelový dům ve vyloučené lokalitě Janov v Litvínově na severu Čech začal zřejmě jako první v kraji vyrábět svou vlastní elektřinu. S nápadem přišel zástupce domovní správy, který zařídil montáž tepelných čerpadel i fotovoltaické elektrárny na střechu. Díky tomu dům na energiích uspoří zatím čtyřicet procent.

Dům vyrábí vlastní elektřinu díky tepelný čerpadlům a solárním panelům na střeše. Patnáct let má domovník celý objekt ve své správě. I díky tomu jde o jeden z nejlépe zachovalých domů na sídlišti. „Lidé jsou spokojení. Jinak by odsud utíkali. A teď uspoří a ušetří,“ popsal údržbář a domovník Luigi Giampaoli.

Systém si pochvaluje nájemník Lukáš Chlumský. „V dnešní době je důležité, abychom ušetřili. Jsme rádi, že jsme se mohli připojit k SVJ (společenství vlastníků jednotek) a tímto směrem ušetřit,“ řekl. Se svou partnerkou se přistěhoval do janovského bytu před dvěma lety. Předtím bydleli v Praze. Při zhruba stejných měsíčních zálohách, 1600 korun, nyní mají místo nedoplatků přeplatky. Jen loni to bylo dva tisíce korun.

V domě je 48 bytů. Vyrobenou energii správci rovnoměrně rozdělí do všech domácností. Pořízení a zapojení všech technologií vyšlo na pět milionů korun. Ty nyní obyvatelé splácí v rámci úvěru od banky. Pomoci by jim mohla i státní dotace.

Panelový dům střeží dvaatřicet kamer. Ty jsou umístěné ve všech patrech i venku před domem. Pro bezpečnost je dům ještě obehnaný plotem.