Památkově chráněné kino v Trutnově prochází opravou. Technicky má jít o nadstandard

V Trutnově se opravuje památkově chráněné kino (zdroj: ČT24)

V Trutnově se opravuje památkově chráněná budova kina z roku 1929. Objekt byl naposledy rekonstruován v 70. letech, postupem času však kino přestalo vyhovovat současným trendům. Město hodlá do rekonstrukce investovat téměř sto milionů korun, stavba by pak měla být hotová v létě 2022. Oprava kina Vesmír by měla podle vedení Trutnova přinést jeho návštěvníkům větší komfort, z jednoho sálu se navíc stanou hned dva – větší s kapacitou 250 lidí a menší pro 40 diváků.

Podle vedení trutnovské radnice zatím v době covidu nelze předpovědět, zda bude o nové prostory kina mezi obyvateli zájem. „Před protiepidemickými opatřeními byla návštěvnost Kina Vesmír na slušné úrovni, ale vždy se to odvíjí od toho, jaká je nabídka (filmů),“ uvedl místostarosta Trutnova Tomáš Hendrych (Volba pro Trutnov). 

Návštěvníky by však mohlo přilákat i lepší ozvučení kina, které po rekonstrukci nabídne 3D zvuk. „Rekonstrukce přinese větší zájem o to, aby lidé chodili do kina. To, že bude kino nadstandradně vybavené po technické stránce, také přispěje k tomu, že lidé sem budou rádi chodit,“ míní Hendrych. 

Lepší zvuk ale nemá být jediným lákadlem. Kino nabídne například i nové, pohodlnější sedačky a další služby. 

Obnoví se Filmový festival mladých?

Provoz Kina Vesmír v Trutnově bude i nadále spadat pod Kulturní centrum UFO tak jako doposud. „Záleží samozřejmě na provozovateli, jak se mu podaří novou podobu kina zpopularizovat, a ty lidi přitáhnout,“ řekl místostarosta. 

Kulturní centrum dokonce uvažuje o tom, že by se do kina mohl vrátit Filmový festival mladých, který byl oblíbený v 60. letech minulého století. „Věřím, že se to podaří zrealizovat, že i festival podobného charakteru, podobného zaměření se do Trutnova podaří přivést zpět,“ uvedl Hendrych. 

Součástí oprav má být i úprava Nábřeží Václava Havla. „Bude rekonstruován Špitálský most, a dojde i k unikátnímu technickému řešení, kdy část cyklostezky a stezky pro pěší, která je situovaná před kinem, bude převedena pod most. Vlastně se tady skloubí dvě věci dohromady,“ doplnil místostarosta.