„Otočte se a jeďte jinudy.“ Policisté budou před Přerovem odklánět kamiony, které komplikují dopravu

Policisté se kvůli neutichajícím problémům v přerovské dopravě zaměří na kamiony nad dvanáct tun, které mají už několik měsíců zakázaný vjezd do města. Od konce ledna začne v nedalekých Prosenicích fungovat dohledové stanoviště, odkud budou policisté kamiony odklánět na jiné trasy, čímž zabrání jejich cestě přes Kozlovice na Přerov. Informovala o tom přerovská policie.

Nové stanoviště policie bude nedaleko areálu firmy Moravská zemědělská, odkud by měli policisté zabránit průjezdu velkých kamionů přes Prosenice, Grymov a přerovskou část Kozlovice. Přímo do města se tak kamiony z tohoto směru vůbec nedotanou. 

Se starostou obce Prosenice a předsedou představenstva zemědělské společnosti bylo předem domluveno, že bude možné nákladní vozidla (…) otočit v jejich areálu a zpátky nasměrovat na vhodné objízdné komunikace.
Miluše Zajícová
mluvčí přerovské policie

Stanoviště policistů v Prosenicích na Přerovsku by mělo začít fungovat na konci ledna. Kamiony budou příslušníci policie posílat zejména na komunikace první třídy a dálnice. Prioritou je, aby se těžká doprava vyhnula okolním obcím. 

Přerov je i nadále dopravní „špunt“

Situace s kamionovou dopravou v Přerově se ještě více zkomplikovala po otevření úseku dálnice D1 z Lipníku nad Bečvou do Přerova. Dálnice momentálně končí u přerovské části Předmostí, právě tam řidiči kamionů narazí na zákaz vjezdu do města. Dále na Zlínsko pokračovat nemůžou, protože chybí poslední úsek D1 Přerov–Říkovice. 

Správně by měli řidiči kamionů jet po dálnici kolem Olomouce na Vyškov a Kroměříž, na což upozorňuje i dopravní značení na dálnici v Lipníku. Jenže řidiči často jedou podle navigace, která je navádí po novém úseku dálnice až k Přerovu. 

Problematickou dopravu v Přerově se snaží řešit nejenom policisté, ale také strážníci. Ti pravidelně hlídkují například v ulicích Velká Dlážka a Dvořákova, kde bývá největší problém. Kvůli přibývajícím kamionům už dokonce přistoupili i na pokuty. 

Řešením by mohlo být vypnutí semaforů

Mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová řekla, že dopravu na příjezdu od Olomouce výrazně zpomalují tři semafory. Město je údajně připraveno semafory v případě potřeby vypnout, dopravu by poté ručně řídili policisté. Zatím na toto opatření magistrát nepřistoupil. 

„Bylo rozhodnuto, že semafory se budou vypínat, až bude dopravní situace úplně kritická, zatím situaci monitorují a také korigují policisté. Průjezd městem není hladký a bezproblémový, ale ani tragický. Když bude potřeba, je možno semafory vypnout prakticky ihned,“ ujistila Chalupová. 

Dopravní situace v Přerově je dlouhodobě špatná. V kolonách, které jsou ve městě na denním pořádku, stojí řidiči i desítky minut. Problém vyřeší až dostavba posledního úseku dálnice D1. Přípravu stavby však komplikují svými odvoláními ekologické organizace.