Ostravský Renarkon má po odchodu zaměstnanců nové členy správní rady. Ředitel se nezměnil

Redaktor ČT Jiří Šíma komentuje jednání správní rady Renarkonu (zdroj: ČT24)

Společnost Renarkon, která se stará o prevenci i léčbu drogově závislých nejen z Ostravska, si zvolila nové vedení správní rady. Má nově o tři členy víc. Renarkon minulý týden opustilo sedmnáct zaměstnanců, kteří podali výpovědi kvůli dlouhodobým neshodám s ředitelem Martinem Chovancem.

Kromě formálních úkonů, jako je například volba předsedy a místopředsedy správní rady, se na zasedání řešila i aktuální situace ve společnosti. Podle předsedy správní rady Michala Mariánka (Ostravak) zmínil ředitel Renarkonu Martin Chovanec na zasedání, že chod organizace není ohrožen, protože část zaměstnanců už je nahrazena.

Zbytek plánuje zaměstnat v průběhu února a března. „Jsou sehnáni adekvátní pracovníci ve stejné kvalitě nebo ještě lepší než stávající zaměstnanci, takže služby budou pokračovat. Uživatelé, rodinní příslušníci, odborná ani laická veřejnost nemusí mít obavy z toho, že by nebyly zachovány,“ řekl v polovině ledna Chovanec.

Dnes bývalí zaměstnanci a část klientů už dříve vyjádřili obavy z toho, jak bude dále společnost fungovat. „My jsme pana ředitele požádali o to, aby do příštího jednání správní rady doložil tabulku, jak nahradil odchozí zaměstnance novými. Včetně jejich kvalifikace a toho, jaký druh pracovně-právního vztahu s nimi uzavřel,“ řekl předseda správní rady Renarkonu a člen rady města Ostrava Mariánek.

Počet členů správní rady z šesti na devět zvýšili ostravští zastupitelé na svém prosincovém zasedání. Navíc nově všechny členy správní rady vybírá město Ostrava, které organizaci před lety založilo. V polovině ledna pak zaměstnanci společně s klienty předali vedení města petici za odvolání ředitele. V den odevzdání ji podepsalo takřka sedmnáct set lidí.