Ostrava se potýká s koksovnou, která znečišťuje ovzduší. Podle inspekce není situace tak zlá

Ostrava se potýká s koksovnou, která znečišťuje ovzduší (zdroj: ČT24)

Nad koksovnou v centru Ostravy, která v posledních měsících děsí obyvatele i vedení města, se objevuje zapáchající kouř a různobarevný dým. Úniky látek už řešila i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Pochybení ze strany provozovatele ale nenašla.

Moravskoslezská metropole označuje ovzduší za svou prioritu, s tím ale nesouhlasí Martin Kuchař, který natáčí videa Koksovny OKK od roku 2017. „Působí to na mě smutně. Zaprvé, že vidím, že je to něco, co by se dít nemělo, a zadruhé, že se o tu situaci v podstatě nikdo nezajímá,“ říká Kuchař.

Video z konce ledna umístil na internet. „Říkal jsem si, že to asi není úplně standardní situace, takže jsem to natočil s cílem zjistit, co to je,“ popisuje a dodává, že doufal, že dostane odpověď. V tu chvíli došla trpělivost i městu. Oslovilo proto vedení koksovny s žádostí o vysvětlení.

„Na můj dotaz reagoval majitel koksoven až po sedmi dnech s tím, že došlo k výpadku elektrické energie, a proto došlo k těm excesům, haváriím, k tomu velkému úniku znečistěných látek do ovzduší. A víceméně komunikujeme e-mailem, takže mi to nepřipadá šťastné,“ říká náměstkyně primátora Ostravy Kateřina Šebestová (ANO).

Výpadek elektrické energie potvrdily České televizi i samotné koksovny. „Dne 29. 1. 2019 došlo k několika poruchovým stavům v nadřazené síti rozvodny našeho dodavatele elektrické energie, tedy mimo areál naší koksovny, a tím došlo k náhlému přerušení dodávek elektrického proudu,“ stojí ve vyjádření koksoven.

„Přerušení odsávání koksárenského plynu v důsledku výpadku elektrické energie je z bezpečnostních důvodů řešeno spalováním koksárenského plynu na havarijních flérách,“ uvádějí.

Inspekce: Nedošlo k závažnému překročení limitů

Při spalování plynu jiným než standardním způsobem mělo dojít i k nechtěným průvodním jevům, tedy k silnému zápachu a kouři.

„Vizuálně je to velmi závažný jev, ale z hlediska dopadu na úroveň znečištění ovzduší v té oblasti to nemělo téměř žádný význam. Nedošlo tam k žádnému závažnému překročení měřených limitních hodnot,“ tvrdí vedoucí oddělení ochrany ovzduší ČIŽP Ostrava Radomír Šterba.

Magistrát podle náměstkyně Šebestové eviduje stížnosti na zápach a nepovažuje situaci za normální. „Postoj města je prostě takový, že provozy tohoto typu nechceme. A pokud by se v budoucnu dal nějakým způsobem tento provoz utlumit, a nejlépe zavřít, tak bychom byli rádi,“ dodává Šebestová.

Ostrava proto k činnosti vyzvala i kraj. Právě ten může provozy jednotlivých podniků ovlivňovat prostřednictvím takzvaných integrovaných povolení. Krajský úřad se v těchto dnech k případu OKK Koksovny vyjadřovat nechce. V současné době přezkoumává integrované povolení.

Přezkum povolení možná potrvá i několik týdnů

„V tuto chvíli řeší záležitost ministerstvo životního prostředí skrze své kompetentní orgány – tedy ČIŽP. Stejně tak řeší situaci krajský úřad, který je kompetentním orgánem pro vydání či změnu integrovaného povolení,“ vysvětluje mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roudníčková. Přezkum tohoto povolení může kraji trvat i několik týdnů.

Česká inspekce životního prostředí zjistila, že k žádnému překročení limitu při výjimečných událostech v koksovně nedochází a zápach je průvodním, nikoliv nebezpečným jevem při spalování koksárenského plynu.

„Při výrobě koksu se samozřejmě uvolňuje řada znečišťujících látek do takzvaného surového koksárenského plynu. Ale všechny koksovny v Česku jsou vybaveny čištěním surového koksárenského plynu,“ říká vedoucí oddělení ochrany ovzduší Šterba.