Lidé sepisují petici proti uhelné skládce. Prašná halda vyrostla bez územního povolení

Nechceme dýchat uhelný prach. Tak zní název petice, kterou od začátku listopadu podepisují lidé v Ostravě-Heřmanicích. Důvodem je nová skládka uhlí a koksu společnosti AWT, která tam vznikla bez územního rozhodnutí. O budoucnosti problematické stavby teď bude rozhodovat slezskoostravský stavební úřad.

Manželé Luňáčkovi se do Heřmanic přistěhovali zhruba před rokem. Už za pár měsíců si přitom všimli, že se u nich doma víc práší. Vinu podle nich nese zdejší nová skládka uhlí – takzvaný Heřmanický terminál.

„V létě, když jsme sklízeli ovoce, jsme zaregistrovali, že je pokryté takovou podivnou vrstvou,“ uvedla Magda Luňáčková. Později zjistili, že nedaleko od jejich bydliště vznikla velká skládka uhlí. Vzdušnou čarou od nich vzdálená asi 500 metrů.

Podobné zkušenosti má podle zjištění České televize i hnutí Slezská pro život. To teď spolu s místními připravilo petici, která žádá odstranění skládky. Podle člena hnutí Slezská pro život Kamila Horáka bylo v regionu možné potkat kamiony bez plachet. Když do jejich nákladu zafoukal vítr, zvedala se černá mračna, dodal Kamil Horák.

Firma nařčení odmítá

Podobná obvinění však vlastník zdejšího uhelného překladiště, společnost AWT, odmítá. „Záměr souvisejících staveb byl již v roce 2016 posouzen z hlediska vlivu na životní prostředí (EIA) a splňuje veškeré požadavky platných zákonů,“ uvedl mluvčí skupiny AWT Lukáš Kresač.

Budoucí stavba se začala podle zjištění ČT řešit v roce 2014. Slezskoostravská radnice však s jejím vznikem nesouhlasila a podle bývalé starostky Barbory Jelonkové poskytla ostravskému magistrátu několik připomínek.

Překladiště přesto získalo souhlasné stanovisko a řešilo se i jeho územní rozhodnutí. Ještě před jeho vydáním se však úředníci dozvěděli, že stavba už nějakou dobu existuje a funguje. Což jim potvrdil i sám investor.

(Investor) zdůvodnil, proč tu stavbu zahájil, i přesto, že neměl v ruce územní rozhodnutí, případně stavební povolení. Nicméně tyto důvody pro nás nejsou podstatné a řízení muselo být v každém případě ukončeno.
Renata Chrástková
referentka pro záležitosti stavebního úřadu Krajského úřadu Moravskoslezského kraje

Úřady již zahájily nové řízení, a to o odstranění nepovolené stavby. V jeho průběhu může společnost AWT požádat o dodatečné povolení k provozu terminálu. V případě, že investor povolení nezíská, bude muset stavbu ve stanovené lhůtě odstranit. Pokud by navíc během rozhodování úřadu terminál nepovoleně užíval, hrozí mu podle magistrátu pokuta.